22. června 2011

Křehké pouťové koláče, které netvrdnou.

400 g hladké mouky,2 lžíce cukru,balení čerstvých kvasnic,špetka soli,vanilkový cukr,citronová kůra, 2-3 žloutky podle velikosti,2 navršené lžíce neochucené majonézy, 2 dl vlažného mléka, lžíce rumu,rum a rozpuštěné máslo na potření,nádivky dle Vaši chutě,hrozinky a loupané mandle /není nutno/

Z poloviny mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy vložíme mouku, uděláme v ní důlek a tam dáme žloutky trochu našlehané ve zbytku mléka, majonéze a rumu. Přidáme kůru, vanilkový cukr, špetku soli a nakonec kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a dáme ho přikryté na 20min. nakynout (je-li příliš tuhé, přidáme trochu vlažného mléka, je-li příliš lepivé, přidáme trochu mouky). Potom těsto znovu vypracujeme a dáme kynout na dalších 10 min. Nakynuté těsto dáme na trochu pomoučený vál a uděláme pomocí rukou tak velké bochánky, jak velké koláče chceme mít. Dnem sklenice uděláme do každého středu plochý důlek a přikryté koláče ještě nacháme nakynout.Okraje koláčů potřeme smíchaným rozpuštěným máslem s rumem. Zdobíme náplní Vaši volby a nahoře ještě ozdobíme hrozinkami a mandlemi chcete-li. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi po 15min. vyndáme z trouby a ještě jednou okraje koláčů potřeme máslem s rumem. P.S. Náplně volíme podle chuti, jako je tvarohová, povidlová, maková, nebo marmeládová 


Žádné komentáře:

Okomentovat