22. června 2011

Crostata di Ricotta - klasicky italský, tvarohový koláč.

Těsto : 1 3/4 hrnku mouky,3 lžíce krupice,1/4 lžičky soli,1/2 lžičky prášku do pečiva,1/3 hrnku jemného krystalového cukru,1/2 hrnku (110g) studeného másla, nakrájeného na kostičky,2 žloutky,nastrouhaná kůra z jednoho citronu,3 lžíce plnotučné smetany,2 lžíce studené vody
Nádivka : 1/3 změklého másla (75g),1/2 hrnku jemného krystalového cukru,2 3/4 hrnku Ricotta sýru, nebo jemného měkkého tvarohu, žloutek,6 lžic plnotučné smetany,4 lžíce hrozinek,nastrouhaná kůra ze 2 citronů


Předehřát troubu na 190°C .V míse smíchat mouku, krupici, prášek do pečiva, cukr a sůl. Rozdrobit dovnitř máslo, jako na drobenku.V malé misce našlehat smetanu, vodu, kůru a žloutky. Přilvat do mísy s moukou a znovu vše promnout pomocí prstů. Směs má být ještě trochu drobivá. Vyklopit vše na pracovní desku a několikrát prohníst, až se těsto spojí. Nepřepracovat. Zploštit těsto na disk a zabalit ho do mikrotenu. Zchladit na 30 min. Vyválet těsto na ovál velikosti 28 cmx38 cm. Vložit do oválné zapékací misky velikosti 33 cmx 23 cm x 5 cm tak, že těsto převěsuje o 5 cm. Nalít dovnitř nádivku a přehnout okraje těsta. Péct asi 45 min.
Nádivka : Našlehat máslo s cukrem do světležluta. Přidat ricottu, smetanu a žloutek. Našlehat, až se vše spojí. Smíchat hrozinky, kůru a skřici. Přidat vše do ricotty.
P.S. Nemáte-li oválnou zapékací misku, tak použijte kulatou, nebo formu na koláče
.

Žádné komentáře:

Okomentovat