31. ledna 2012

Závin z listového těsta s červenou řepou

350 g listové těsto, 500 g červená řepa, cibule, 3 lžíce olej, lžíce cukr krystal, špetka sůl, 2 ks jablko, 2 dl červené víno, špetka kmín, 0,5 lžičky citrónová šťáva, vejce

Z listového těsta vyválíme 2 pláty. Na každý dáme doprostřed náplň a uděláme závin, který přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem. Závin pomažeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (teplota asi 180–200°C). Do trouby vložíme při pečení kastrůlek s vodou.
Náplň: Rozehřejeme olej, přidáme cukr a necháme ho jemně zkaramelizovat. Vložíme na drobno nakrajenou cibuli – až zesklovatí přidáme očištěnou, nahrubo nastrouhanou červenou řepu. Osolíme, dáme kmín a vše podlijeme vínem. Dusíme pod poklicí asi 5 minut. Pak dodáme oloupaná a na kostky nakrájená jablka. Za občasného míchání dusíme tak dlouho,až se víno zcela odpaří. Podle potřeby dochutíme citrónovou šťávou.

Moravský koláč

300 g másla, 300 g cukru, 300 g mouky, 6 žloutků, sníh ze 6 bílků, kůra z půl citronu,třešně, houska na vysypání

Máslo třeme doběla. K máslu se přidá cukr, žloutky, citrónová kůra a pilně se to tře. Postupně přidávejte mouku a naposled lehce vmíchejte sníh z bílků. Plech nebo zapékací misku vymažte a vysypte houskou. Na takto připravený plech dejte těsto, poklaďte třešněmi a pečte.Mouku záměrně neuvádím, protože je to starý recept a každý používal tu, která byla doma.Babička vždycky říkává, že polohrubá je ale nejlepší. Doba pečení závisí na troubě.

Babiččin škvarkový závin

400 g hladké mouky, 250 g škvarků, 50 g cukru, vejce, žloutek, 50 g rozinek,2 ks hřebíčku, mléko, prášek do pečiva, citrónová kůra, jablka, skořice, strouhanka

Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto. Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, posypeme rozinkami a zasypeme lžíci mleté skořice. Plát zavineme, položíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30–45 minut.

Ovesná kaše se sýrem

špetka soli, ovesné vločky, mléko, balkánský sýr, olej, máslo

Ovesné vločky namočíme na 1 hodinu do studené vody. Potom je společně s mlékem uvaříme do měkka na hustou kaši a necháme vychladnout. Tuto kaši vložíme do vymazané pánve a opečeme. Opečenou kaši posypeme strouhaným balkánským sýrem a polijeme horkým máslem. Podáváme s hlávkovým, mrkvovým nebo rajčatovým salátem. Zapíjíme čajem.

Houbový kuba

300 g krup, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 3 lžíce másla, drcený kmín, majoránka,mletý pepř, sůl, máslo

Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme.Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme,ochutíme majoránkou, omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.

Studenecký kapr na paprice

kapr, 300 g hladké mouky, sůl, česnek, sladká paprika (sáček), 0,5 lžičky pálivá paprika, olej na smažení

Kapra vykucháme, očistíme a nakrájíme na podkovy a ty pak rozpůlíme. Půlky podkov posolíme a lehce potřeme rozetřeným česnekem. Maso pak necháme nejlépe jeden den uležet.V misce pak smícháme hladkou mouku, sladkou i pálivou papriku a podkovy ve vzniklé směsi obalíme. Na pánvičce rozpálíme tuk a na mírném ohni kousky ryby po každé straně asi 10–12 minut osmažíme.Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a sladkokyselým okurkem.

Klobásková omáčka

4 ks uzených kmínových klobás, 500 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky,1 l vody, sůl, mletý pepř, bobkový list

Klobásy dáme vařit do litru vody asi na 15 až 20 minut. Mezitím si připravíme zelí. Pokud je příliš dlouhé, můžeme jej překrojit. Jestliže je příliš kyselé, propláchneme jej vodou. Asi hrnek kyselého nálevu si odložíme na později pro případné zředění omáčky. Uvařené klobásy vyjmeme a do vývaru po klobásách vložíme kysané zelí. Přidáme bobkový list a necháme vařit,dokud zelí nezměkne. Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně, nalijeme do povařeného zelí a dobře povaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Podle chuti upravíme kyselost a hustotu omáčky pomocí kyselého nálevu, který jsme si odložili na začátku. Na závěr do omáčky vložíme uvařené klobásy a společně prohřejeme.Servírujeme v hlubokém talíři. Klobásu si strávníci porcují sami přímo v talíři nebo klobásy nakrájíme předem na kolečka, která vložíme zpět do hrnce s omáčkou. Jíme lžící a přikusujeme
chléb.

Husa na sušených hruškách

2 lžíce hladké mouky, 5 ks malých cibulí, 2 dl smetany, lžíce mletého zázvoru,2,5–3 kg husu, 1–2 dl dobrého bílého vína, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, sušené hrušky, sůl

Omytou, očištěnou a osušenou husu zevnitř i na povrchu osolíme, okořeníme zázvorem a nahrubo pomletým pepřem. Položíme na pekáč hřbetem vzhůru, přidáme na polovinu rozkrojené cibule a nové koření. Obložíme husu v jedné vrstvě po pekáči sušenýma hruškami. Podlijeme horkou vodou, zakryjeme a dáme péct při 200°C (doba pečení je 100–130 min.).Při pečení občas doléváme teplou vodu a poléváme maso vypečenou šťávou. Ve druhé polovině pečení obrátíme husu břichem nahoru a pečeme, až je ze všech stran měkká a zlatá.Přilijeme víno. K úplnému konci pečení nepoléváme šťávou a nezakrýváme, aby kůže zůstala křupavá. Upečenou husu vytáhneme z pekáče. Přecedíme šťávu přes síto a hrušky s cibulemi můžeme propasírovat – podle toho, jak hustá šťáva nám chutná. Šťávu zaprášíme moukou,přilijeme smetanu, rozmícháme a krátce povaříme.Pečenou husu naporcujeme. Při podávání poléváme porce horkou šťávou. Taková husa je dobrás bramborovým i houskovým knedlíkem, ale i s vařeným bramborem

Lovecké závitky

500 g jelení nebo srnčí kýty bez kosti, 60 g slaniny, vejce, 30 g hladké mouky, 80 g cibule,40 g sádla, 200 g jeleního nebo srnčího předního masa bez kosti, 60 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), pepř celý i mletý, nové koření, bobkový list, jalovec, sůl

Z jelení nebo srnčí kýty nakrájíme plátky, nařízneme okrajové blány, aby se při přípravě nekroutily, naklepeme, mírně osolíme, opepříme a klademe na ně takto připravenou náplň: Jelení nebo srnčí přední maso semeleme, přidáme polovinu na kostečky nakrájené slaniny,mletý pepř, vejce, sůl a nepatrnou dávku mletého nového koření a vše dobře promícháme. Připravené plátky masa posypeme na nudličky krájenou zeleninou (mrkev, celer, petržel) a pak na ně klademe připravenou masovou náplň. Z plátků a náplně vytvoříme závitky, které převážeme bílou nití, nebo propícháme párátkem. Zbývající polovinu slaniny nakrájíme a usmažíme na ní dozlatova cibuli. Přidáme celé nové koření, celý pepř, bobkový list, případně jalovcové bobulky. Připravené závitky nejdříve opečeme na sádle, pak je vložíme do základu ze slaniny,cibule a koření, ve kterém je za občasného míchání pod pokličkou dusíme. Podle potřeby doléváme vodou. Zpola dušené závitky vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku tak, aby se voda vyvařila a zůstal jen tuk a cibule, zapražíme moukou, kterou opět vysmahneme a zalijeme vodou. Do šťávy, kterou necedíme, vložíme závitky a dodusíme. Jako přílohu – rýži, brambory,houskový knedlík, těstoviny.

Telecí závitky

100 g másla, 100 g sardelek, telecí plecko, cibule, hovězí vývar, červené víno, strouhanka

Z telecího plecka naklepeme řízky po obou stranách. Utřeme si 10 dkg másla a 10 dkg sardelek,přidáme k tomu jednu malou nakrájenou cibuli. Každý řízek namažeme sardelovým máslem. Potom každý řízek zavineme a ovážeme pevně nití. Do kastrůlku dáme kousek másla a nakrájenou cibuli a vložíme zavinuté řízky. Přikryjeme poklicí a necháme dusit. Poté řízky podléváme hovězím vývarem, aby dostaly červenou barvu. Nakonec závitky rozkrájíme na kolečka,polijeme šťávou z dušení smíchanou s červeným vínem a posypeme trochou osmahnuté
strouhanky.