13. července 2011

Pouťové koláče

těsto : 2 kg výběrové polohrubé mouky,60 dkg másla nebo rostlinného tuku,22 dkg pískového cukru,12 dkg droždí,2 celá vejce,10 žloutků,sůl,citronová kůra,mléko
náplně :tvarohová : 2,5 kg tvarohu, 75 dkg cukru,25 dkg másla,10 vajec,2 vanilkové cukry,0,5 l mléka,rum,citronová kůra
povidlová : 1,5 kg povidel, perník,,vanilka,skořice,rum
maková : 75 dkg mletého máku,50 dkg cukru,1 l mléka,citronová kůra,olej, perník,vanilka,rum ,skořice


Těsto:Máslo, cukr, vejce, žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, a vzešlý kvásek z droždí. Zaděláme měkké těsto a necháme na teplém místě vykynout. Osvědčené místo je nahřátá a vypnutá trouba. Během kynutí si připravíme náplně. 
Tvarohová: máslo ušleháme s vejci a cukrem, přidáme tvaroh a ostatní přísady.
Povidlová: Vše dobře promícháme.
Maková: Namletý mák s mlékem zahříváme na plotýnce a přidáme cukr a ostatní přísady.Mícháme! Stačí propařit, pak stáhneme a necháme vychladit.
Z těsta odvážíme bochánky po 13 dkg.Na plech dáme pečící papír. Z jednotlivých bochánků těsta tvoříme koláče, vždy dva na plech. Průměr asi 22 - 25 cm. Okraje těsta potřeme bílky.
Náplně si připravíme do zdobících sáčků. Na koláčové korpusy nastříkáme zdobně jednotlivé náplně. Fantazii se meze nekladou. Mezi náplněmi by nemělo být volné místo.Koláče pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení stáhneme s pečícím papírem z plechu a necháme vychladnout./Z uvedeného množství je asi 25 koláčů./



Žádné komentáře:

Okomentovat