13. července 2011

Moravské svatební koláče

1 kg kvalitní hladké mouky,450 g dobrého čerstvého másla pokojové teploty,50 g dobrého sádla pokojové teploty,100 g pudrového cukru,1/4 lžičky soli,prášek do pečiva,80 g čerstvých kvasnic,1/4 l vlahého mléka,6 velkých žloutků pokojové teploty
trochu našlehané žloutky na potření koláčků navíc (množství podle potřeby)
rozpuštěné máslo s rumem na namáčení koláčku (množství podle potřeby)
pudrový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení koláčků (množství podle potřeby)

 
Na vál nasypeme mouku do které rozkrájíme máslo a sádlo. Prisypeme cukr, sůl, prášek do pečiva a rozpuštěné vzejité kvasnice v mléce. Přidáme žloutky jeden po druhém a vypracujeme těsto, které přendáme do mísy a necháme ho přikryté nakynout do dvojitého obsahu. Přendáme těsto na vál, pěstí ho zbouchneme dolů a vyválíme ho na 6mm plát. Z toho vykrajujeme malá kolečka, která potřeme našlehanými žloutky pokládáme je na vymaštené plechy dosti daleko odsebe. Necháme je nakynout a potom do jejich středu vytlačíme důlky a ty naplníme různými nádivkami (makovou, povidlovou, tvarohovou atd.). Plechy vložíme do předem předehřáté trouby na 180°C a koláčky upečeme. Rozpustíme si máslo, smícháme ho s rumem a koláčky v tom namáčíme (můžou být teplé nebo i vychladlé). Potom je celé obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat