13. července 2011

Buchtičky - Makovníčky, které se vždy povedou.

těsto : 140 g másla,55 g jemného krystalového cukru,3 žloutky,vanilkový cukr,trochu strouhané kůry z vosku zbaveného citronu,sůl,30 g droždí, 5 g cukru, 50 g mouky a 1/8 l vlahého mléka na kvásek
450 g krupičkové mouky (polohrubé),1/8 l vlahého mléka ,žloutek na potření,vanilkový cukr na posypání
nádivka : (můžete si připravit jednoduchou makovou náplň z mletého máku, ale tato je originál)-180 g máku,
3/8 l mléka,120 g cukru,10 g másla,60 g strouhaného perníku,trochu tlučené skořice,vanilkový cukr,20 g nastrouhané čokolády,kapka výtažku z hořkých mandlí (nemusí být)
Těsto : Do prosáté, osolené mouky přidáme cukr, vanilkový cukr a kůru. Pak tam nalijeme vykynutý kvásek, ohřáté mléko ve kterém jsme umíchali rozpoštěné máslo a žloutky a vypracujeme z toho tužší, lesklé těsto. Pak těsto přikryjeme a necháme vykynouti na teplém místě.Z vykynutého těsta vykrajujeme menší kousky, uděláme bochníčky, které dáme na pomoučený vál vykynouti. Pak každý bochníček poněkud vyválíme, do poloviny naplníme nádivkou, těsto kolem ní uzavřeme a tou stranou vkládáme na máslem pomaštěný plech. Necháme je znovu vykynouti.Pak je potřeme žloutkem, nastříháme čistýni kuchyňskými nůžkami tak, aby mák bylo vidět a v horké troubě upečeme do červena.Upečené posypeme vanilkovým cukrem.
Nádivka : Mák vaříme 3/4 hodiny ve vodě. Když se voda vyvaří, přidáme mléko a vaříme ještě 15min. Pak jej dáme do mísy, která má k tomuto účelu ostré stěny a dobře jej utřeme, načež přidáme cukr, máslo, perník, skořici, vanilkový cukr, výtažek a čokoládu. Nádivku promícháme a studenou potíráme těsto.

Žádné komentáře:

Okomentovat