20. května 2011

Plněný baklažán

Na porce potřebujeme: 4 baklažány., sůl., tuk pro vymazání plechu., 2 cibule., PL nasekané petržele., PL bazalky., 2 PL píniových semínek., PL přepuštěného másla., 400 g míchaného mletého masa., vejce., PL libobolného nastrouhaného sýra., malou konzervu rajčat., sůl., mletý pepř., česnek dle chuti

Baklažány omyjeme a neoloupané podélně rozpůlíme. Odstraníme stopku. Dužinu posypeme solí a necháme cca 10 minut nasáknout, ab se odstranili hořké látky, pak je dostatečně omyjeme vodou.Nahoře a dole oloupeme pruh slupky. Baklažány položíme na vymaštěný plech a pečeme cca 8 minut v troubě předehřáté na 200˚ C (plyn stupeň 3).Lžičkou opatrně vydlabeme dužinu tak, aby zůstal okraj silný cca 1 – 2 cm.Cibuli oloupeme a spolu s dužinou baklažánu najemno nakrájíme, obojí osmahneme s petrželkou na rozehřátém přepuštěném másle, přidám mleté maso a dobře propečeme. Směs necháme vychladnout a s vejcem, lžící sýra a trochou rajčatové šťávy zpracujeme na hladké těsto. Osolíme a opepříme. Masou z mletého masa naplníme 4 půlky baklažánu, dáme do vymaštěné ohnivzdorné formy. Zbylé 4 půlky baklažánu podle chuti prošpikujeme oloupanými stroužky česneku a přiklopíme jako víko. Rajčata zbavíme stopek, nadrobno nakrájíme a přidáme do formy i se šťávou. Zakryjeme a dusíme cca 15 – 20 minut v troubě předehřáté na 225˚ C (plyn stupeň 4). Jako přílohu podávaáme bagetu nebo turecký chléb.
Porce obsahuje cca 26 g bílkovin., 37 g tuku., 20 g sacharidů – cca 537 kcal – 2248 kJ

Žádné komentáře:

Okomentovat