28. února 2012

Anýzový čaj


Ke 2 lžičkám drcených plodů anýzu přidáme po 1/2 lžičce semene fenyklu a mleté skořice. Směs zalijeme 1/4 1 vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Scedíme a po malých doušcích vypijeme na zlepšení funkce střev a odstranění nadýmání.


Borůvkový kompot


Očištěné plody borůvky volné nasypeme do zavařeninové sklenice a zalijeme vroucím nálevem připraveným z 1 l vody a 1 kg cukru. Nahoru dáme špetku kyseliny citrónové, dobře uzavřeme a necháme přikryté pomalu vychladnout.

Pelyňkové víno sv. Hildegardy


Do 1 l bílého vína dáme 1/2 dl čerstvé vymačkané šťávy z pelyňku, přidáme 10 lžic medu a trochu alkoholu, aby se víno nekazilo. Trochu ohřejeme, dobře promícháme, nevaříme. Pijeme každý druhý den stopku nalačno, ne dlouhodobé. Toto víno zlepšuje funkci žaludku, střev a dobře působí i proti skleróze.


Víno z hořce


Do 1 l bílého vína namočíme 5 lžic nadrobno nasekaného kořene hořce žlutého a necháme 2-3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Jemně scedíme nebo přefiltrujeme a pijeme 1-2 stopky denně nalačno.

Ořechový destilát


Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky, přidáme hrst nadrobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina ořechy překrývala o 3-5 cm. Necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem.

Ořechový likér


Celé nezralé zelené ořechy sbíráme do 24. června, dokud se dají lehce krájet. Nakrájíme je na kousky, přidáme úměrně k množství hřebíčky, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Dáme do sklenice a zalijeme bílým destilátem, aby hmotu překrýval asi o 1/3 objemu. Necháme 3-4 týdny na slunném místě stát, občas protřeseme. Potom scedíme, podle chuti osladíme medem a nalijeme do sklenic. Pijeme dvakrát denně po stopce nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.

Mátový likér


Dvě lžíce čerstvých nebo sušených listů máry zalijeme 3/4 1 koňaku a necháme macerovat na slunném místě tři týdny, občas protřeseme. Potom scedíme, přidáme 200 g přírodního cukru, zamícháme a uložíme na chladném místě. Pijeme denně 1-2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích potíží.


Bylinkový likér na uklidnění žaludku


Ke dvěma dílům nadrobno nasekané natě třezalky přidáme po jednom dílu natě meduňky a pelyňku. Zalijeme bílým alkoholem, aby drogu značně překrýval. Za občasného protřesení necháme 7-8 dní macerovat. Přidáme med v množství asi 1/2 kilogramu na litr alkoholu, mírně ohřejeme, promícháme a necháme stát. Bylinky ponecháme ve sklenici, přes sítko scedíme lžičku likéru, rozmícháme s troškou vody a jednou denně pijeme nalačno.

Bylinkový žaludeční likér


Smícháme stejné díly sušeného, na prášek rozdrceného kořene pampelišky, hořce žlutého, lékořice, zázvoru a semene fenyklu. Zalijeme brandy, aby drogu přesahovala o 1/3 objemu. Necháme 2-3 týdny macerovat, denně protřeseme. Přefiltrujeme, přidáme podle chuti med, mírně ohřejeme a promícháme. Skladujeme v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme denně po stopce nalačno, na podporu vylučování trávicích stav.

Artyčokové víno.


Deset lžic nasekaných listů nebo kořenů artyčoku krátce povaříme v 1 l červeného vína a necháme pomalu vychladnout. Scedíme a užíváme po lžíci 2-3 krát denně nalačno na regeneraci trávicích orgá nů. Po dvou týdnech užívání uděláme stejně dlouhou přestávku a kúru zopakujeme.