Ke 2 lžičkám drcených plodů anýzu přidáme po 1/2
lžičce semene fenyklu a mleté skořice. Směs zalijeme 1/4 1 vroucí vody a
necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Scedíme a po malých doušcích vypijeme na
zlepšení funkce střev a odstranění nadýmání.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
28. února 2012
Borůvkový kompot
Očištěné plody borůvky volné nasypeme do
zavařeninové sklenice a zalijeme vroucím nálevem připraveným z 1 l vody a 1 kg
cukru. Nahoru dáme špetku kyseliny citrónové, dobře uzavřeme a necháme přikryté
pomalu vychladnout.
Pelyňkové víno sv. Hildegardy
Do 1 l bílého vína dáme 1/2 dl čerstvé vymačkané
šťávy z pelyňku, přidáme 10 lžic medu a trochu alkoholu, aby se víno nekazilo.
Trochu ohřejeme, dobře promícháme, nevaříme. Pijeme každý druhý den stopku
nalačno, ne dlouhodobé. Toto víno zlepšuje funkci žaludku, střev a dobře působí
i proti skleróze.
Víno z hořce
Do 1 l bílého vína namočíme 5 lžic nadrobno
nasekaného kořene hořce žlutého a necháme 2-3 týdny vyluhovat, občas
protřeseme. Jemně scedíme nebo přefiltrujeme a pijeme 1-2 stopky denně nalačno.
Ořechový destilát
Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky, přidáme
hrst nadrobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem.
Zalijeme bílým destilátem, aby hladina ořechy překrývala o 3-5 cm. Necháme na
slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně
před hlavním jídlem.
Ořechový likér
Celé nezralé zelené ořechy sbíráme do 24. června,
dokud se dají lehce krájet. Nakrájíme je na kousky, přidáme úměrně k množství
hřebíčky, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Dáme do sklenice a
zalijeme bílým destilátem, aby hmotu překrýval asi o 1/3 objemu. Necháme 3-4
týdny na slunném místě stát, občas protřeseme. Potom scedíme, podle chuti
osladíme medem a nalijeme do sklenic. Pijeme dvakrát denně po stopce nalačno.
Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.
Mátový likér
Dvě lžíce čerstvých nebo sušených listů máry
zalijeme 3/4 1 koňaku a necháme macerovat na slunném místě tři týdny, občas
protřeseme. Potom scedíme, přidáme 200 g přírodního cukru, zamícháme a uložíme
na chladném místě. Pijeme denně 1-2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích
potíží.
Bylinkový likér na uklidnění žaludku
Ke dvěma dílům nadrobno nasekané natě třezalky
přidáme po jednom dílu natě meduňky a pelyňku. Zalijeme bílým alkoholem, aby
drogu značně překrýval. Za občasného protřesení necháme 7-8 dní macerovat.
Přidáme med v množství asi 1/2
kilogramu na litr alkoholu, mírně ohřejeme, promícháme a necháme stát. Bylinky
ponecháme ve sklenici, přes sítko scedíme lžičku likéru, rozmícháme s troškou
vody a jednou denně pijeme nalačno.
Bylinkový žaludeční likér
Smícháme stejné díly sušeného, na prášek rozdrceného
kořene pampelišky, hořce žlutého, lékořice, zázvoru a semene fenyklu. Zalijeme
brandy, aby drogu přesahovala o 1/3 objemu. Necháme 2-3 týdny macerovat, denně
protřeseme. Přefiltrujeme, přidáme podle chuti med, mírně ohřejeme a
promícháme. Skladujeme v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme denně po
stopce nalačno, na podporu vylučování trávicích stav.
Artyčokové víno.
Deset lžic nasekaných listů
nebo kořenů artyčoku krátce povaříme v 1 l červeného vína a necháme pomalu
vychladnout. Scedíme a užíváme po lžíci 2-3 krát denně nalačno na regeneraci
trávicích orgá nů. Po dvou týdnech užívání uděláme stejně dlouhou přestávku a
kúru zopakujeme.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)