5. prosince 2012

Vanočni perník

250 g medu, 150 g přírodního cukru, 100 g másla, 500 g hladké mouky, lžička nového koření, 1/2 lžičky skořice, trochu mletého hřebíčku, špetka kardamomu, muškátového květu a anýzu, prášek do pečiva, 1/4 lžičky soli, 2 vejce, tuk a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy, 20 loupaných mandlí

Med, cukr, máslo a 3 lžíce vody trochu zahřejeme a smícháme v hustou hmotu. Necháme ochladit. Mouku, mleté nebo tlučené koření a prášek do pečiva smícháme. Vejce vmícháme do medové hmoty, postupně přidáváme k mouce a vymícháme těsto. Chlebíčkovou formu vymastíme a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Těsto vlijeme (spíše vložíme,je dost husté) do formy,povrch uhladíme a ozdobíme mandlemi. Pečeme asi 50 minut při 175°C. Upečení zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby necháme ještě 30 minut ve formě. Pak perník vyjmeme z formy, pevně zabalíme do folie nebo alobalu a nechame ho tam min 2 -3 dny.

Žádné komentáře:

Okomentovat