Do většího pekáče nalejeme asi 2 lžíce olivového oleje. Potom do něj naházíme na čtvrtky nakrájenou všechnu zeleninu, osolíme a posypeme v dlani rozetřeným oreganem. Podlijeme vývarem a bílým vínem a nakonec nahoru rozložíme na porce nakrájené jehněčí maso, které jsme pouze jemně osolili a mírně zakápli olivovým olejem. Poté vložíme pod peku a na tři hodinky si jdeme zaplavat, nebo zvolíme nějakou jinou kratochvíli. V případě, že nevlastníme peku (kovový, nebo hlíněný zvon, který se zahrne žhavými oharky dřeva z ohně a pod ním je pekáč) přiklopíme pekáč pokličkou a dáme jej na již výše zmíněnou dobu do trouby na cca 220 stupňů. Po uvedené době odmeteme zbytky doutnajícího popela (případně vtáhnem z trouby) a servírujeme na stůl. Přestože se jedná o jehněčí, zapíjíme bílým vínem bohatým na extrakt (doporučuji rýnský ryzlink, pozdní sběr z již ověřeného ročníku). Výslednou harmonii chutí si zcela jistě zamilujete a tato specialita ostrovních rybářů z Dalmácie se jistě stane i vašim oblíbeným pokrmem letních měsíců. Naprosto stejným způsobem si můžete připravit i chobotnici pod pekou, s tím rozdílem, že samotnou chobotnici necháte nejdřív samotnou asi 45 minut dusit pod pokličkou na lžíci olivového oleje a vydušenou šťávu slijete bokem. Je velmi intezivní a proto ji použijete jem malinko na závěr, před stolováním, k případnému dochucení.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
12. dubna 2010
Jehněčí maso na zelenině a bílém víně
1 kg jehněčího masa (plec, kýta, hřbet) , 4 rajčata, 4 mrkve, 4 bílé papriky, 2 střední cibule, 1 kg brambor, 1/2 l jeněčího vývaru z ořezu a kostí, 1/2 l bílého vína, sůl, olivový olej, oregano
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat