vepřové ramínko, 3 středně velké cibule,
hlávka bílého zelí, 200 g uzené slaniny nebo bůčku bez kůže, olej, 2 lžíce
másla, sůl, pepř, pórek, svazeček čerstvé petrželky nebo i tymiánu, masový
vývar
Oloupanou nakrájenou cibuli dusíme pozvolna na
másle do změknutí (nesmí zhnědnout), osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Očištěnou hlávku zelí kolem košťálu nařízneme ostrým nožem a celou ji ponoříme
do vařící vody. Postupně uvolňujeme změklé listy, které hned přelijeme studenou
vodou, necháme okapat.Na pracovní plochu rozprostřeme mikroténovou fólii či
alobal, poklademe rovnoměrně plátky slaniny tak, aby se překrývaly, na ně
rozložíme zelné listy, ty poklademe vychladlou cibulí. Ramínko osolíme,
opepříme a vložíme doprostřed. Pomocí mikroténové fólie svineme do velkého
závitku, který důkladně "sešněrujeme " nití / bez fólie !, ta je jen
pomocná/. Ve vhodné nádobě rozehřejeme olej, roládu opečeme ze všech stran,
přidáme pórek nakrájený na větší kusy, petrželku, podlijeme vývarem, přikryjeme
poklicí a v troubě pozvolna pečeme do změknutí, před dopečením odkryjeme, aby
roláda získala barvu a kůrku. Hotovou roládu zbavíme nití, nakrájíme na plátky
a podáváme s bramborovou kaší.
Žádné komentáře:
Okomentovat