500 g vykostěného kapra, 40 g oleje, 250 g
vařených brambor, 4 lžíce sladké smetany, 2 žloutky, 40 g strouhaného tvrdého
sýra, 30 g strouhané housky, zelená petržel, mletý pepř, hladká mouka, sůl
na omáčku : 40 g másla, 50 g hladké mouky,
citrónová štáva, sůl
Vykostěného staženého kapra nakrájíme na asi 5
plátků, osolíme, opepříme, poprášíme po obou stranách moukou a na rozpáleném
oleji opečeme téměř do měkka. Zapékací misku vymažeme máslem, vložíme částečně
opečené ryby a kolem nich rozložíme na kolečka nakrájené, ve slupce uvařené ,
oloupané brambory. Pokrm zalijeme omáčkou do níž jsme zamíchali smetanu se
žloutky. Povrch pokrmu posypeme strouhanou houskou, jemně nastrouhaným sýrem,
pokropíme máslem a v předehřáté troubě asi 10 minut zapečeme. Podáváme sypané
drobně usekanou zelenou petrželkou. Příprava omáčky : z másla a mouky
připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme studeným vývarem a přikapáváme
citrónovou šťávou. Osolíme a za stálého míchání zvolna vaříme asi půl hodiny.
Žádné komentáře:
Okomentovat