9. května 2010

Zázvorová limonáda z čerstvého zázvoru

1 okurkovou čtyřlitrovou láhev, 300 g čerstvého zázvoru, 4 l vody, 450 g krystalového cukru, 2 citrony, živnou sůl pro výrobu vín a vinné kvasinky "Vínka", kterou zakoupíme v drogerii

Do hrnečku nasypeme vinné kvasnice, přidáme kostku cukru a malé množství vlažné vody, aby kvasinky ožily. Zázvorové oddenky oloupeme nožem a nastrouháme nebo je nahrubo rozmixujeme na kaši.Vodu necháme svařit s cukrem. Kaši ze zázvoru nasypeme do láhve a zalijeme vařící sladkou vodou. Přisypeme 1/2 sáčku vinné živné soli a šťávu ze 2 citronů. Hrdlo přikryjeme malým talířem nebo povážeme pláténkem. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Na závěr vlijeme kvasinky. Láhev znovu přikryjeme a necháme stát na teplém místě. Druhý až třetí den začne roztok příjemně perlit. Ochutnáme slámkou. Pokud veškerou limonádu nevypije rodina ihned, slijeme ji do lahví a umístíme do chladničky, aby cukr kvašením nepřešel do alkoholu. Zbývající hmotu zázvoru v láhvi můžeme znovu ještě jednou použít, ale vždy zalijeme jen vlažným roztokem vody a cukru, abychom neusmrtili kvasinky. Přidáme šťávu ze 2 citronů a postup je stejný. (kvasinky a živnou sůl již dodávat nemusíme.) Výhodné je skladovat perlivou limonádu ve skleněných lahvích s uzávěrem na perko, aby vznikající oxid uhličitý nevyprchal. Pijeme vychlazené, můžeme ozdobit limetkou. Zázvorová limonáda dodává tělu ochranné a zahřívací látky, které se v tradiční čínské medicíně používají již několik tisíciletí na zahřátí žaludku a při nachlazení. Nápoj obsahuje velké množství vitaminů.

Žádné komentáře:

Okomentovat