7. srpna 2016

Zelňačka s jablkem a slaninou

Pro 4 osoby: 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 50 g anglické slaniny, lžíce oleje, 1 l masového vývaru, velké kyselé jablko, sůl, pepř, ½ lžičky kmínu, špetka cukru, 3 snítky petrželky
Zelí nakrájíme na kousky. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a cibulku se slaninou na něm osmahneme. Přidáme zelí a přelijeme ji vývarem. Přikryjeme pokličkou a zvolna asi 30 minut dusíme doměkka. Omyjeme jablko a neoloupané je rozčtvrtíme. Vykrojíme semeník a ovoce nakrájíme na kousky. Nasypeme je do polévky a necháme prohřát. Polévku pikantně ochutíme solí, pepřem, cukrem a kmínem. Opereme petrželku a osušíme ji. Otrháme lístky a drobně ji nasekáme. Polévku nalijeme do talířů a petrželkou ji posypeme. Jemnější chuti dosáhneme, když polévku zjemníme trochou šlehačky.
Příprava 20 minut, vaření 30 minut, na osobu 140 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat