Pro 4 osoby: 250 g rajčat, 30 ml rostlinného oleje, 2 cibule, středně velkou mrkev, 2 stroužky česneku, lžíci celeru nakrájeného na nudličky, lžíci rajského protlaku, bobkový list, lžičku tymiánu, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, sůl, mletý bílý pepř, rajče a 4 bobkové listy na ozdobení
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, oškrabanou mrkev na kostičky. Česnek usekáme. Celer, cibuli, mrkev a česnek vsypeme do hrnce na rozpálený olej, promícháme a snížíme teplotu. Rajčata spaříme vroucí vodou a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, rozkrájíme na kostky a přimícháme do hrnce k zelenině. Přidáme rajský protlak, bobkový list a tymián. Vše krátce podusíme, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod poklici asi půl hodiny. Pak přidáme propláchnutou červenou čočku a vaříme ještě 15 minut. Z polévky vyjmeme bobkový list, ochutíme jí solí, pepřem a necháme ještě asi 8-10 minut ba vypnuté plotýnce rozležet. Každou porci pak ozdobíme kouskem rajčete a bobkovým listem.
Žádné komentáře:
Okomentovat