Pro 4 osoby: 250 g hlívy ústřičné, 75 g prorostlé uzené slaniny, 1 svazek pažitky, 2 lžíce bílého vinného octa, 2 lžíce citronové šťávy, cukr, 3 lžíce rostlinného oleje, 2 malé cukety, 200 g koktejlových rajčat, malou hlávku salátu
Houby zlehka otřeme vlhkou utěrkou. Slaninu nakrájíme na kostičky, vsypeme do pánve a dokřupava opečeme. Vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Nyní na tuk ze slaniny vložíme houby a 5 minut opékáme. Osolíme, opepříme. Pažitku opereme, vytřepeme dosucha a pokrájíme na kousky. V misce smícháme ocet s citronovou šťávou, přidáme špetku cukru, sůl, pepř, rostlinný olej a metličkou našleháme. Nakonec do zálivky přisypeme pažitku spolu s kostičkami slaniny a důkladně promícháme. Cukety a rajčata očistíme a omyjeme. Cukety nakrájíme na jemné plátky, rajčata přepůlíme. Salát očistíme, rozebereme na listy, omyjeme a necháme okapat. Potom listy natrháme na kousky a vyložíme jimi 4 talíře. Na salát rozložíme opečené houby, přidáme plátky cukety, půlky rajčat a pokapeme slaninovou zálivkou. Ihned podáváme, nejlépe s chřupavou bagetou nebo celozrnným pečivem. ©
Příprava 30 minut, 1 porce 240 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat