4 porce: 250 g bílého chřestu, 250 g zeleného chřestu, 200 g karotky, 200 g hrášku, 200 g žampionů, hrneček čerstvé šalvěje, kedluben, cukr, lžíci citronové šťávy, 8 kuřecích prsíček s kůží, 2-3 lžíce oleje, sůl, pepř, 30 g másla, 30 g mouky, 150 g smetany, ¼ l vývaru
Bílý chřest oloupeme, zelený chřest omyjeme a odkrojíme konce. Čerstvý mladý kedluben oloupeme a pokrájíme na silnější plátky. Karotku omyjeme a oškrábeme. Lusky cukrového hrášku očistíme a opláchneme. Hlavičky žampionů sloupneme, rozpůlíme a posypeme šalvějovými lístky. Kuřecí prsíčka omyjeme a maso opatrně uvolníme od kosti. Trochu šalvěje vetřeme také pod kůžičku a poté maso podle chuti osolíme a opepříme. Bílý chřest vložíme do osolené vody s trochou cukru a necháme 20 minut povařit. 10 minut před koncem varu přidáme zelený chřest. V jiné nádobě povaříme v osolené vodě celou karotku (15 minut) a lusky cukrového hrášku (přibližně 10 minut). Připravená kuřecí prsíčka opečeme dozlatova na oleji. Jakmile změknou, vyndáme je a přidáme na mísu s uvařenou zeleninou. Do horkého oleje nasypeme půlky žampionů a 5 minut je restujeme. Poté přihodíme zbytek šalvěje, rychle osmahneme a voňavou houbovou směsi přelijeme maso. Šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, přilijeme vývar a důkladně provaříme. Na závěr přidáme smetanu, kterou můžeme případně nahradit bílým jogurtem.
Porce obsahuje 620 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat