4 porce: 2 kg zeleného chřestu, rajče, 6 PL bazalkového octa, 75 g parmazánu, 1-2 lžíce citronové šťávy, 100 ml olivového oleje, pepř, cukr, sůl, plátky citronu nebo proužky citronové kůry na závěrečné ozdobení
Zelený chřest důkladně omyjeme a nejvrchnější části odřízneme. Uvedeme do varu přibližně 2 l slané vody a necháme v ní vršky chřestu asi 10 až 12 minut povařit. Omyté rajče rozčtvrtíme a oddělíme dužinu s jadérky. Zbylou část nakrájíme na drobné kostičky. Potom smícháme ocet, sůl, pepř. Do vzniklého dresinku přilijeme ještě olej a nakonec vmícháme kousky rajčete. Uvařený chřest opatrně slijeme a necháme dostatečně vychladnout. Potom ho rozložíme na talíře a zalijeme rajčatovo-octovým dresinkem. Před podáváním necháme chřest alespoň hodinu odležet v ledničce. Nastrouháme nahrubo parmazán a připravený chřest jím posypeme. Na ozdobení můžeme použit také tenké plátky citronu nebo jemné proužky citronové kůry.
Porce obsahuje 370 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat