21. srpna 2016

Pečená husa s meruňkovou nádivkou

Pro 4-6 osob: 100 g sušených meruněk, 150 ml jablečného vína, 2 červené cibule, 2 jablka, 80 g vlašských ořechů, svazek majoránky, kuchyňsky upravená husa (asi 2 ½ kg), sůl, pepř, lžíce zahušťovače omáček
Meruňky máčíme v jablečném víně. Vyjmeme je a nálev si ponecháme. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a dužinu nakrájíme na kostičky. Majoránku nasekáme. Vše smícháme. Husu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Husu naplníme meruňkovou nádivkou, uzavřeme a vložíme do pekáče hřbetem nahoru. Pečeme asi 60 minut, poté ji obrátíme. Podlijeme ¼ l vody a pečeme dalších 90 minut. Často poléváme šťávou. Teplotu zvýšíme na 250 stupňů a dopékáme 15 minut dokřupava. Z vypečené šťávy odstraníme tuk. Šťávu doplníme na 0,5 l vodou a nálevem z meruněk. Zahustíme zahušťovačem.
Příprava a pečení cca 3 hodiny, na osobu asi 820 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat