22. dubna 2012

Gratinovaný květák s houbami

velký květák, 20 dkg čerstvých hub, 3 dkg tuku, /2  žloutek, 15 dkg strouhaného tvrdého sýra, /2 lžíce strouhanky, sůl 

bešamelová omáčka: 3 dkg tuku, 3 dkg hladké mouky, 2.15 dl mléka, mletý pepř, sůl


Očištěný květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vyjmeme a necháme okapat. Mezitím připravíme z tuku a mouky světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, rozšleháme, osolíme, opepříme a povaříme 10 minut. Očištěné houby nakrájíme na plátky, osmahneme na kousku tuku, pokapeme vodou, osolíme a dusíme doměkka. Uvařený květák rozložíme do gratinovacích misek vymaštěných tukem, přelijeme omáčkou, do níž jsme vmíchali žloutek rozkvedlaný ve lžíci mléka a houby. Posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a gratinujeme pod grilem anebo v hodně vyhřáté troubě. www.tacos.cz Příloha: vařené brambory a zeleninový salát.

Žádné komentáře:

Okomentovat