Tyto lahodné taštičky můžeme podávat jako předkrm slavnostního menu pro 4 osoby nebo jako hlavní jídlo pro 2 osoby. K pokrmu se výtečně hodí suché bílé víno.
Pro 4 osoby v míse promícháme 200 g polohrubé mouky a lžičku soli. Do mouky postupně vmícháme 7 žloutků, uhněteme tuhé těsto a přikryté je necháme 30 minut odpočinout. 200 g špenátu omyjeme, povaříme scedíme a prolijeme studenou vodou. Polovinu špenátu a 400 g štiky najemno rozmixujeme s 200 g smetany, 200 g zakysané smetany, 4 bílky, 10 g sardelové pasty, solí a pepřem. Na 30 minut dáme do chladničky.
Z těsta na taštičky rozválíme na pomoučené pracovní ploše zhruba 16 cm široký plát. Potom těsto potřeme rozšlehaným vejce. Na pruh těsta rozprostřeme druhou polovinu špenátu a vše uhladíme. Nádivku ze štičího masa naplníme cukrářský sáček a na horní polovinu plátu nastříkáme široký pruh nádivky. Překryjeme dolní polovinou těsta tak, abychom vytvořili úzkou kapsu.
Rádýlkem vykrajujeme asi 2 cm široké čtyřúhelníky a kraje znovu stiskneme. Přikryté utěrkou necháme 30 minut odpočinout. Omyjeme snítku tymiánu, bobkový list, mrkev, pórek a 100 g celeru a vše nakrájíme na nudličky. Zeleninu uvedeme do varu se 100 g zakysané smetany, 3 lžícemi bílého vína a 250 ml rybího vývaru. Okořeníme solí, pepřem, tymiánem a bobkovým listem a 10 minut povaříme.
Přidáme šťávu z ½ citronu. Taštičky vložíme do zeleninového vývaru a 10 minut je vaříme na mírném ohni pod bodem varu. Potom je děrovanou sběračkou vyjmeme a rozdělíme na 4 předehřáté talíře. Zeleninový vývar svaříme na polovinu. Metlou do něj zašleháme 100 g másla ve vločkách. Taštičky zalijeme připravenou omáčkou a podáváme posypané lžící sekané petrželky. ©
Žádné komentáře:
Okomentovat