16. srpna 2016

Hovězí svíčková v gorgonzolové omáčce

Co se týče hovězího masa, je výběr jeho druhů mnohem větší než u masa ostatního. Svíčková je nejlepší částí hovězího masa. Odráží se to pochopitelně i v její vysoké ceně. Zato však máme jistotu, že si pochutnáme na kvalitním mase. Svíčková se výborně hodí především na přípravu minutek.

Hovězí svíčková – opravdová lahůdka

Nejkřehčí a nejjemnější maso je svíčková ze zadní hovězí kýty. Ze střední části svíčkové připravujeme minutky – řezy a bifteky. Ze silnějšího zadního konce svíčkové (který bývá často označován jako palec) nebo úzkého předního konce (označovaného také špička) se připravují hranolky masa, které se dále upravují u stolu (například jako fondue). Svíčkovou lze i naškrábat či najemno umlít a připravit z ní tatarský biftek. Celou svíčkovou můžeme balit do zelených listů a slaniny, do těstíčka, dusit v zelenině neboprotýkat slaninou, jiným druhem masa či uzeninami a potom dále upravovat v celku jako přírodní pečeni nebo svíčkovou na smetaně. Svíčkovou připravovanou výše uvedeným způsobem svazujeme motouzem po celé délce. Ze svíčkové krájíme tenké plátky stejné velikosti rovnými řezy.

Rady pro přípravu

Maso nejprve upravíme a ostrým nožem důkladně odstraníme blány a šlachy. Při opékání musí být tuk horký, aby se póry masa okamžitě uzavřely a šťáva tak zůstala uvnitř. Svíčkovou při opékání neobracíme vidličkou. Zásadně používáme obracečku. Vidličkou bychom mohli povrch masa poškodit a šťáva by vytekla. Ze stejné příčiny je dobré maso po upečení nechat nejméně 10 minut odpočinout. Teprve potom svíčkovou osolíme. 
Maso omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a ze všech stran opepříme. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme tuk a svíčkovou na něm ze všech stran opečeme.
Gorgonzolu pokrájíme na malé kousky a vložíme do svařeného základu pro omáčku. Rozmixujeme ji ponorným mixérem a potřeme sítem.
Po upečení svíčkovou necháme zavinutou v alobalu zhruba 10 minut odpočinout v troubě, aby se usadila šťáva, poté maso osolíme a nakrájíme na tenké plátky.

Žádné komentáře:

Okomentovat