Pro 4 osoby: 2 kg slávek jedlých mušlí, 180 g pórku, 180 g řapíkového oleje, 140 g mrkve, 100 g cibule, stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 l čirého vývaru (z kostky), sůl, pepř
Slávky omyjeme pod studenou tekoucí vodou, přitom je důkladně okartáčujeme a podle potřeby zbavíme byssových vláken. Zeleninu omyjeme a očistíme. Pórek a celer nakrájíme na nudličky, mrkev na plátky. Cibule a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek rozčtvrtíme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Přidáme zeleninu s cibuli a česnekem a vše osmahneme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme a 5 minut povaříme. Do hrnce vložíme slávky a pod poklici je vaříme tak dlouho, až se otevřou. Přitom občas hrncem potřeseme. Mušle podáváme v nádobě, v níž se vařily.
Příprava 30 minut, na osobu 390 kcal, 47 g bílkovin, 14 g tuků, 16 g sacharidů
Žádné komentáře:
Okomentovat