1 kýta z divočáka (bez kosti, asi 2 kg), 1 l sladového piva, 1 chemicky neošetřený pomeranč, 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 5 kuliček nového koření, 4 PL medu, 80 g sušených jablek, 1 cibule, 80 g oříšků kešú, 1,5 kg červené řepy, 100 g sladké smetany, pepř, sůl
Kýtu naložíme na 2 – 3 dny do marinády ze sladového piva, koleček pomeranče, koření a 2 PL medu. Sušená jablka namočíme 2 hodiny před pečením do šálku marinády. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cibuli oloupeme, najemno nakrájíme a smícháme s okapanými jablky a oříšky. Maso osolíme a opepříme. Naplníme jablkovo-oříškovou směsí a otvor uzavřeme. Červenou řepu omyjeme a oloupeme. Kýtu položíme na velký kus alobalu a kolem navrstvíme červenou řepu. Zabalíme a několikrát propíchneme. Pečeme 2 hodiny na roštu ve střední části trouby (v horkovzdušné při 160 °C). Alobal nastřihneme, šťávu zachytíme, červenou řepu vložíme do mísy. Troubu přepneme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Kýtu potřeme směsí ze 2 PL marinády a 2 PL medu. Na 15 minut dáme do trouby, aby se vytvořila kůrčička. Šťávu z masa přivedeme k varu a zjemníme smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat