25. srpna 2016

Kuřecí řízek se sýrovou kůrkou

4 kuřecí řízky (po 150 g), sůl, bílý pepř, trojobal: 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce mléka, sůl, 4 lžíce strouhanky, 4 lžíce strouhaného parmazánu, 60 g tuku na smažení
Kuřecí řízky opláchneme pod studenou vodou a pečlivě je osušíme utěrkou. Rukou je zlehka naklepeme a dobře okořeníme solí a pepřem. Na talíř nasypeme mouku. Vejce vyklepeme do hlubokého talíře, rozšleháme s mlékem a lehce osolíme. V jiném talíři promícháme strouhanku s parmazánem. Řízky obalíme nejprve v mouce. Přebytečnou mouku z nich lehce oklepeme a vložíme je do vaječného mléka. Necháme je trochu odkapat a nakonec je obalíme ve směsi strouhanky a sýru. Takto vzniklý trojobal k řízku dobře přitiskneme. Na pánvi mírné rozpálíme tuk a řízky v něm smažíme do křupava na každé straně po dobu 2 až 3 minut. Po usmažení je necháme odkapat na kuchyňském papíru a podáváme je s brambory sypanými petrželkou a s rajčatovým salátem. Jestliže chcete mít na řízcích krásnou kůrku, je důležité řízky nesmažit ani při příliš vysoké nebo příliš nízké teplotě. Při vysoké teplotě tuku se ochranný trojobal spálí a maso uvnitř zůstane syrové, při nízké teplotě nasaje trojobal příliš mnoho tuku.

Žádné komentáře:

Okomentovat