21. srpna 2016

Karbanátky s pórkem

Pro 4 osoby si připravíme – tvrdší housku., 3 cibule., 100 g prorostlé uzené slaniny., 400 g mletého masa., vejce., sůl., pepř., 2 lžíce oleje., 750 g pórku., kelímek (200 ml) smetany ke šlehání., vrchovatou lžící hladké mouky., nastrouhaný muškátový oříšek., svazek petrželky.,
Housku namočíme. Cibule oloupeme, jednu z nich nasekáme najemno a zbylé nakrájíme na kroužky. Slaninu rovněž nakrájíme na kostičky, na pánvi ji vyškvaříme do křupava a vyjmeme. Mleté maso , vymačkanou housku, vejce, najemno nasekanou cibuli a polovinu kostiček ze slaniny pečlivě uhněteme. Směs výrazně osolíme a opepříme. Z masa pak vytvoříme vlhkýma rukama čtyři karbanátky. Na pánvi rozehřejeme olej a karbanátky na něm z každé strany přibližně 7 minut opékáme, přičemž k nim asi po dvou minutách přidáme cibulové kroužky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na špalíčky. Potom jej krátce osmahneme na tuku, který zbyl po slanině. Zalijeme 300 ml vody a asi 10 minut vaříme. Pak smícháme 3 lžíce smetany s moukou a omáčku zahustíme. Zbylou smetanu přilijeme k pórku a opět krátce povaříme. Osolíme a podle chuti okořeníme muškátovým oříškem. Petrželku opereme, vytřeme a nasekáme nadrobno. Smícháme ji se zbylou slaninou. Zeleninu a karbanátky s kroužky cibule a trochou omáčky upravíme na míse.
Doba přípravy asi 40 minut., porce přibližně 3190 kJ / 760 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat