Asi 12 kousků – 300 g polohrubé mouky., lžíce cukru., špetka soli., 200 g másla., vejce.,
Obloha – kg nakyslých zralých jablek., několik mátových lístků., 2 lžíce moučkového cukru.,
V míse smícháme mouku s cukrem a se solí. Uprostřed vyhloubíme menší důlek a po obvodu nakrájíme na kousky máslo. Do důlku rozklepneme vejce, vše velkým nožem promícháme a poté rychle rukama uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do fólie a uložíme zhruba na 30 minut do chladu. Těsto vyválíme na vále mezi dvěmi fóliemi tak tence, jak to jen jde. Plátem těsta vyložíme koláčovou formu, nejlépe o průměru 30 cm a vytvarujeme cm vysoký ozdobný vlnkovaný okraj. Troubu předehřejeme na 225° C. Jablka omyjeme pod proudem studené vody a osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Vykrojíme jádřince. Neloupaná jablka podélně nakrájíme na velmi tenké plátky a střechovitě je rozložíme na těsto a okraje těsta přes ně lehce přeložíme. Koláč pečeme asi 30 minut dozlatova. Mátové lístky omyjeme a vysušíme kuchyňským papírem. Ozdobně je položíme na koláč a vše posypeme moučkovým cukrem. Koláč podáváme vlažný.
Příprava asi 30 minut., pečení 20 minut., chlazení cca 30 minut., kousek asi 100 kcal., 3 g bílkovin., 13 g tuků., 34 g sacharidů.
Žádné komentáře:
Okomentovat