21. srpna 2016

Brambory s tvarohem

Na 4 porce – alobal., 4 – 6 hřebíčků (koření).,
Brambory – 8 středně velkých brambor (o váze asi 150 g)., 3 lžíce oleje., bylinková sůl.,
Tvaroh – po svazku petrželky, kopru a ředkviček, 500 g tvarohu., 150 g přírodního jogurtu., 100 ml mléka., lžička citronové šťávy.,
Předehřej troubu na 200° C. Omyj brambory. Připrav si 8 kusů alobalu na zabalení brambor. Smíchej lžíci oleje s lžičkou bylinkové soli. Olejovou směsí potři alobal, ale ponech si asi cm široký okraj. Brambory pevně zabal do alobalu. Dej je do trouby a peč na roštu asi 40 minut. Omyj bylinky. Rozmixuj je se 2 lžícemi oleje. 3 – 4 ředkvičky si odlož stranou a jednu rozkrájej. Ostatní očisti, omyj a nastrouhej. Smíchej v míse tvaroh, jogurt a mléko. Přidej citronovou šťávu, bylinky a nastrouhané ředkvičky. Směsochuť bylinkovou solí. Z ředkviček udělej myšky. Nařízni je a do zářezů zapíchni nakrájené kousky jako uši a hřebíčky jako oči. Podávej s bramborami a tvarohem.
Tip – Bylinkový tvaroh je nízkokalorický, na bílkoviny a vápník bohatý pokrm, který přijde k chuti zvlášť v parných dnech. Můžeš jej podávat také s čerstvým chlebem nebo z něj připravit studenou omáčku k syrové zelenině. K té se hodí například celerové řapíky, proužky papriky a mrkve. Pokud nemáš k dispozici ruční mixér, rozsekej ředkvičky bez oleje a olej potom vmíchej do tvarohu.

Žádné komentáře:

Okomentovat