10. července 2016

Tlačenka od dědy

2 kg vařeného libového masa , 2 kg vařeného tučného masa (z hlavy, laloku), vepřové nožžičky, 500 g vařeného srdce a jazyka, 500 g vařených kůžží,0.5 litru nemastného vývaru, kousek syrových a kousek vařených jater, 10 g mletého pepře,30 g mletého nového koření, 30 g česneku, 50 g syrové cibule, ššpetka majoránky, 80 g soli
Maso uvařte tak, aby zůstalo poněkud tužšžší, játra uvařte doměkka, kůžže a nožžičky hodně doměkka. Maso vykostěte a nechejte vychladnout, maso z hlavy zbavte uššních chrupavek a vše nakrájejte na kostky o hraně 1-2 cm, vařená játra na menšší kostičky. Maso z nožžiček,kůžže a syrová játra pomelte, vložžte do velké mísy, zalijte odmašštěným vývarem, v němž jste rozmíchali koření a trochu soli a dobře promíchejte. Směs plňte do vypraného žžaludkua do obalů z plastických hmot, dobře je zavažžte, vložžte do vařící polévky nebo vody, přiveďte k varu, propíchněte čistou ššpejlí abyste je zbavili vzduchu, teplotu snižžte na 90 stupňů a vařte 2 až 2.5 hodiny. Uvařené tlačenky přeložžte do studené vody, opláchněte, položžte na vál, téměř vychladlé obraťte, zatižšte prkénkem a nechejte vychladnout. Zbylou tlačenku můžžete naplnit do zavařovacích sklenic a sterilovat 3 hodiny při teplotě 100 stupňů.

Žádné komentáře:

Okomentovat