libové
hovězí maso, vepřové ramínko, rostlinný tuk, šalotky, rajský protlak, polohrubá
mouka, žampióny, lišky nebo jiné čerstvé houby, rajská jablíčka, smetana ke
šlehání, čerstvá petrželka, pepř, sůl
V hrnci
s těžkým dnem rozpálíme asi polovinu rostlinného tuku a na něm osmahneme drobně
pokrájenou šalotku lehce dozlatova. Poté přidáme omyté a dobře osušené,
pokrájené maso a po všech stranách je za stálého míchání opečeme. Teprve pak
maso rovnoměrně osolíme, opepříme a nakonec vmícháme rajský protlak. Zaprášíme
moukou, zmírníme plamen a podlijeme horkou vodou. Necháme dusit pod pokličkou
do změknutí. Žampióny a lišky očistíme, pokrájíme na menší kousky a opečeme na
zbytku rostlinného tuku. Omytá, oloupaná a okapaná rajská jablíčka rozdělíme
ostrým nožem na díly. Houby přidáme do guláše asi 15 minut před dokončením,
rajská jablíčka těsně před tím, než zhasneme plamen. Nakonec vmícháme smetanu,
guláš důkladně promícháme, dobře osolíme a okořeníme. Na mírném ohni ještě asi
pět minut podusíme. Na talíři jej ozdobíme sekanou čerstvou petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat