na maso: 500 g předního hovězího masa bez kosti, cibuli, polévkovou zeleninu včetně pórku, mrkev, řapíkatý celer, bobkový list, lžičku celého pepře, 1,5 l vody, sůl. Na zeleninu: 750 g tuřínu, cibuli, majoránku, lžíci oleje, 500 g bramborů, pórek, lžičku celého kmínu, 100 g zahuštěné smetany, sůl, pepř, petrželku.
Rozpůlenou cibuli, zeleninu, celer, bobkový list a celý pepř přivedeme k varu v hrnci s vodou. Přidáme maso, osolíme, mezi pokličku a hrnec dáme naběračku a vaříme 2 až 2,5 h., až je maso měkké. V hrnci rozehřejeme olej, vložíme na 1 cm velké kostky nakrájený tuřín, jemně nasekanou cibuli a majoránku a necháme asi 3 min. zpěnit. Podlijeme 2 naběračkami vývaru, přivedeme k varu, přikryjeme a dusíme asi 30 min. Brambory, nakrájený pórek a další naběračku vývaru přidáme k tuřínu a vaříme asi 15 min., až jsou brambory měkké. K tuřínu přimícháme smetanu a prohřejeme. Zeleninu osolíme a opepříme. Uvařené maso vyjmeme z vývaru, nakrájíme a spolu se zeleninou upravíme na hluboké talíře. Zalijeme vývarem se zeleninou a posypeme sekanou petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat