12. srpna 2016

Znojemská vepřová kýta

asi 600 g vepřové kýty, 50 g anglické slaniny, 100 g šunky, 2-3 sterilované okurky, kousek mrkve, petržel, celer, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 3 kuličky celého pepře, 2 kuličky nového koření, 1 malý bobkový list, tymián, kousek citronu, 1 lžička octa, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, hořčice podle chuti, špetka cukru, asi 1 dl smetany ke šlehání
Do vepřové kýty uděláme ostrým nožem zářezy, do kterých vložíme nudličky slaniny, šunky a okurky, opepříme a osolíme. Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na plátky a osmahneme ji na oleji spolu s cibulí pokrájenou na kolečka. Přidáme maso a po všech stranách je opečeme. Přidáme koření, podlijeme vodou, doplníme kolečkem oloupaného citronu, lžičkou octa a dusíme pod pokličkou. Při dušení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou připravenou z másla a mouky a dobře rozmícháme. Zředíme vodou, doplníme hořčicí, špetkou cukru a krátce povaříme. Nakonec šťávu zjemníme smetanou. Omáčku přecedíme, vmícháme na nudličky pokrájenou zbylou šunku a okurku. Přidáme maso pokrájené na plátky a prohřejeme. Omáčku podle chuti zakapeme citronovou šťávou a podáváme s houskovými knedlíky nebo dušenou rýži.

Žádné komentáře:

Okomentovat