16. srpna 2016

Zeleninová paštika z mletého masa

300 g mouky.., 150 g chladného másla., 2 vejce., sůl., housku., cibuli., 70 g mrkve., 70 g celeru., 400 g telecího mletého masa., čerstvě umletý pepř., kůru chemicky neošetřovaného citronu., bobkový list (drcený)., lžičku čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu., 5 bobulí jalovce., 5 cl ořechového oleje., 2 cl portského vína (pokud možno starého)., 2 lžíce rybízového džemu., mouku na vál., 8 lžic mléka., žloutek.,
Mouku prosijeme do mísy, doprostřed vytlačíme důlek. Do něj nakrájíme kousky másla, vejce, 1 ½ lžičky soli a asi 8 lžic ledové vody.
Přísady metlou od ručního hnětače rychle zpracujeme na těsto. Těsto vytvarujeme do koule a zabalené do folie dáme si na hodinu do ledničky.
Housku namočíme ve vodě, potom ji vymačkáme. Cibuli, mrkev a celer oloupáme a nakrájíme na kostičky.
Mleté maso s vmačkanou houskou, kostičkami zeleniny, vejcem, solí a pepřem v míse uhněteme na masové těsto přidáme citronovou kůru, bobkový list, tymián a nahrubo rozdrcené bobule jalovce, potom přimícháme ořechový olej, portské víno a rybízový džem. Dochutíme.
Těsto na pomoučeném vále vyválíme na sílu asi 4 mm a vykrojíme 4 kulaté podklady o průměru 18 cm.
2 podklady položíme na plech a rozdělíme na ně náplň, necháme cm volný okraj. Rozkvedláme mléko s vejcem a okraj tím potřeme.
Zbylé 2 těstové kruhy poklopíme na paštiku, přičemž těsto můžeme ještě trochu vyválet a okraj přitiskneme vidličkou.
Uprostřed vykrojíme otvor, aby mohla unikat vlhkost.
Těsto potřeme rozkvedlaným vejcem a vše zbylým těstem, formičku vykrojeným, dozdobíme. I tyto ozdoby potřeme vejcem. Paštiku pečeme v troubě předehřáté na 180° C (plyn. Stupeň 2 – 3) asi 40 minut.
Porce obsahuje cca 35 g bílkovin., 50 g tuků., 79 g sacharidů – cca 959 kcal / 4014 kJ

Žádné komentáře:

Okomentovat