Asi 24 kousků – kostka čerstvého nebo balíček sušeného droždí., 200 ml vlažného mléka., 75 g cukru., 500 g hladké nebo polohrubé mouky., špetka soli., velké vejce., 75 g měkkého másla.,
Obložení – 2 kg rebarbory., 80 g cukru., 200 g surové marcipánové hmoty., 150 g moučkového cukru., 2 lžíce rumu nebo ovocné šťávy., 100 g másla., 15é g hrubé mouky., žlutek., 2 lžíce kondenzovaného mléka., 4 lžíce hrubého krystalového cukru.,
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme odpočinout. Smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme mléko s droždím, máslo a vejce. Vypracujeme hladké vláčné těsto. Přikryté ho necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout, až dvojnásobně nabude na objemu. Na obložení omyjeme rebarboru, oloupeme ji a nakrájíme na kousky. Podusíme ji 3 minuty v 80 ml vody s cukrem. Necháme na sítě okapat. Vymažeme hluboký plech. Vykynuté těsto znovu dobře propracujeme a ¾ těsta vyválíme přímo na plechu. Propracujeme marcipán, moučkový cukr a rum nebo ovocnou šťávu. Hmotu rozdělíme na dva díly a mezi dvěma fóliemi vyválíme plát velikosti plechu. Plát položíme na těsto. Navrch rozdělíme rebarboru. Troubu předehřejeme na 180° C na mřížku propracujeme 50 g cukru, mouku a máslo. Zapracujeme vše do zbývajícího kynutého těsta. Vzniklé těsto vyválíme a nakrájíme na 2 cm široké pásky. Na koláči složíme z pásků úhlopříčnou mřížku. Žloutek rozšleháme v kondenzovaném mléce a mřížku potřeme. Pečeme dozlatova 35 – 45 minut. Koláč posypeme hrubým krystalem a nakrájíme.
Příprava asi 50 minut., kynutí cca 30 minut., pečení asi 45 minut., kousek asi 270 kcal., 5 g bílkovin., 9 g tuků., 41 g sacharidů.
Žádné komentáře:
Okomentovat