Pro 4 osoby si připravíme – 800 g malých brambor., středně velkou cibuli., lžíce oleje., 300 g mletého masa., sůl., bílý pepř., sladkou papriku., 40 g másla., 40 g hladké mouky., 2 lžíce kari koření., 3/8 l zeleninového vývaru z kostky., kelímek smetany (200 ml)., 75 g nastrouhaného ementálu., tymián na pospání.,
Brambůrky ve slupce omyjeme a dáme vařit asi na 20 minut do horké vody. Cibuli oloupeme, nakrájíme a s mletým masem opečeme na rozpáleném oleji. Okořeníme paprikou, pepřem a osolíme. Rozehřejeme tuk, přidáme mouku a osmahneme, přisypeme kari koření. Jíšku za stálého míchání zalijeme vývarem a smetanou a v hladké omáčce potom necháme rozpustit sýr. Brambůrky oloupeme, případně rozpůlíme a spolu s masem rozložíme do zapékací mísy. Vše zalijeme sýrovou omáčkou a zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225° C., horkovzdušná trouba 200° C., plyn stupeň 4) asi 30 minut, až je povrch krásně zlatý, kdo má rád tymián, přidá lístečky pro chuť i na ozdobu.
Doba přípravy cca ¾ hodiny., porce přibližně 2980 kJ / 710 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat