Pro 4 osoby: 2 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, pepř, 3 cibule, 2 mrkve, 600 g rajčat, provensálské koření, strouhaný muškátový oříšek, mletou sladkou papriku, housku z předchozího dne, 40 g dlouhozrnné rýže, 200 g mletého hovězího masa, lžící olivového oleje, ¾ l instantního hovězího vývaru
U jednoho vejce oddělíme žloutek od bílku a bílek si odložíme na později. Žloutek, druhé vejce a mléko rozšleháme metličkou, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Široký šálek vymažeme tukem, vlijeme vaječnou směs, zakryjeme a ve vodní lázní necháme 25 minut srážet. V osolené vodě uvaříme rýži. Oloupeme cibule a usekáme. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a pokrájíme na kousky. Mrkev a 2/3 cibule osmahneme na horkém oleji, přidáme rajčata a krátce povaříme. Pak zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a posypeme provensálským kořením. Pod pokličkou vaříme 15 minut. Housku namočíme. Do mísy dáme maso, vymačkanou housku, zbývající bílek a cibuli. Posypeme pepřem, solí, paprikou a promícháme. Z těsta tvoříme mokrýma rukama malé knedlíčky. Polévku protřeme sítem a přivedeme k varu. Vsypeme knedličky a 5 minut povaříme. Z šálky vyklopíme vaječnou sedlinu a rozkrájíme na kousky. Pažitku opereme, vytřepeme dosucha a nakrájíme na delší kousky. Polévku ochutíme a podáváme s rýži, vaječnou sedlinou a sypeme pažitkou.
Příprava 45 minut, 1 porce 300 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat