větší cibuli., 4 stroužky česneku., 600 g jehněčí kýty., 4 lžíce olivového oleje., 400 g sekaných rajčat z konzery., lístečky ze 4 snítek tymiánu., sůl., 200 ml červeného vína., kg pastináku., 50 g másla., 150 ml mléka., 100 ml smetany (30%)
Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Jehněčí maso očistíme a nakrájíme na kostky. V kastrole rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme jehněčí a orestujeme ho. Vmícháme rajčatá, česnek a tymián. Vše osolíme, podlijeme trochou vína a pod pokličku necháme dusit doměkka. Do směsi pak po částech přiléváme víno. Je-li třeba, podléváme další tekutinou (vodou nebo vývarem). Pastinák oloupeme, nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozehřátém másle. Podlijeme ho smetanou i mlékem, osolíme podle chuti a zvolna necháme dusit. Když je pastiňák měkký, rozmixujeme ho. Pyré můžeme ještě dosolit a nakonec do něj vmícháme petrželku. Úhledně je rozdělíme na talíře a přidáme hotový guláš, který před servírováním ozobíme snítkou čerstvých bylinek.
Žádné komentáře:
Okomentovat