25. srpna 2016

Divočák s pikantní smetanovou omáčkou

600 g kýty z divočáka, 60 g uzené slaniny, vepřové sádlo, kořenová zelenina (cibule petžel, mrkev a celer, toho nejvíce), ocet podle chuti, 4 bobkové listy, tymián, celý černý pepř, celé nové koření, kůra i šťáva z jednoho citronu, 1 lžíce hořčice, 1 – 2 lžíce šípkové zavařeniny, 5 dl smetany, 2 lžíce hladké mouky, masový vývar podle potřeby
Z masa pomocí ostrého nože odstraníme blány a prošpikujeme ho špalíčky slaniny. Na pekáči rozehřejeme sádlo, přidáme na jemno nakrájnou kořenovou zeleninu a osmažíme ji do zlatova. Pokapeme trochou octa, podlijeme vývarem a přidáme bobkové listy, tymián, pepř, nové koření, šťávu z citronu, hořčici a zavařeninu. Maso podle chuti osolíme, vložíme ho na zeleninu a udusíme ho do měkka. Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple. Šťávu přecedíme, (uschováme zeleninu) a zahustíme ji moukou rozkvedlanou ve smetaně. Necháme dobře povařit a popřípadě dochutíme. Na servírovací mísu položíme maso nakrájené na tenké plátky, obložíme ho zeleninou a vše zalijeme přecezenou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem.
TIP: Zeleninu můžeme rozmixovat do šťávy.

Žádné komentáře:

Okomentovat