12. srpna 2016

Báječná vepřová pečeně

1 kg vepřové pečeně, 2-3 pórky, 2 mrkve, 100 g libovější anglické slaniny, mletý pepř, sůl, 2 cibule, 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 3 lžíce oleje, vývar z masa na podlití, asi 1 dl smetany ke šlehání, hořčice podle chuti
Do vepřového masa uděláme ostrým nožem vějířovité podélně (po vláknu) asi 2 zářezy. Očistíme pórek i mrkev a rozpůlíme je. Do každého zářezu vložíme kousek pórku nebo mrkve a proužek slaniny. Celý špalek prošpikovaného masa můžeme svázat nití a nakonec opepříme a osolíme. Očištěnou cibuli a kořenovou zeleninu pokrájíme na hrubo, osmahneme na oleji, přidáme maso a opečeme ze všech stran. Přidáme zbylý pórek a podlijeme vývarem. Za občasného polévání vývarem nebo horkou vodou upečeme doměkka. Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme, omáčku zjemníme smetanou a dochutíme hořčicí. Maso pokrájíme na plátky, které vypadají hezké barevně, a podáváme se s dušenou rýži nebo opékanými brambory, přelijeme je vypečenou šťávou a doplníme zeleninovou oblohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat