10. července 2016

Jitrnice po moravsku

půlka vepřové hlavy, 1.5 kg libového vepřového bůčku, 1 kg vepřových laloků,1 kg vepřových plic, 500-700 g vepřových jater, 700 g domácího pečiva, 250 g cibule,5 g majoránky, 80 g česneku, 5 g mletého pepře, 5 g mletého nového koření, 1.5 litru vývaru z vařeného masa, sůl, ššpetka mletého zázvoru
Vepřové hlavy, bůček i laloky uvařte tak, aby maso zůstalo tužšžší, pouze plíce uvařte doměkka. Pečivo rozlamte nebo pokrájejte na velké kousky, namočte do vody, po chvilce dobře vymačkejte vodu a pečivo rozemněte. Maso z hlavy oberte a ostatní vykostěte a i s laloky, odblaněnými játry a s plícemi umelte v mlýnku na maso. K připraveným masným surovinám přidejte rozmělněné pečivo, utřený česnek, rozemnutou majoránku, pepř, nové koření, sůl, zázvor a tolik vývaru, aby prejt nebyl řídký. Plňte do připravených střev, uzavřete je ššpejlemi i na druhém konci a vložte do vařící vody (polévky). Var zakrátko zmírněte a vařte při teplotě 70-80 stupňů asi 15 až 20 minut podle tloušťky jitrnic. Je-li teplota vody při vaření vyžššší, ochlaďte ji při vaření přídavkem studené vody, aby jitrnice nepopraskaly. Uvařené jitrnice vyjměte a opláchněte ve studené vodě. Po odkapání narovnejte jitrnice na vál nebo jiné dřevěné desky a nechejte je vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat