10. července 2016

Jelítka po domacku

1 kg vařeného tučného vepřového masa (lalok, tučné maso z hlavy), 2 kg vařených vepřových plic (nebo 1.5 kg plic a 0.5 kg vařeného srdce), 0.5 kg tučných šškvarků ze střevního sádla, 2.5 kg uvařených krup, 1.5 litru vepřové krve, 0.5 litru tučného vývaru z masa, 15 g mletého pepře, 5 g mletého nového koření, 10 g mletého kmínu, 4 g majoránky,150 g smažžené cibulky, 150 g soli, podle chuti třený česnek nebo mletý zázvor
Vařené tučné maso, škvarky, plíce a srdce umelte v mlýnku na maso. Ve většší nádobě promíchejte kroupy s přeceděnou krví, přidejte připravené maso, vývar, koření a sůl a hned plňte do připravených tlustých vepřových střev, z jedné strany již uzavřených ššpejlemi. Jelítka uzavřete ššpejlemi i na druhé straně, vkládejte do vařící vody (polévky), po 2 minutách varu snižžte teplotu vody na 70-80 stupňů a vařte 25-30 minut.Vpichem ššpejle do jelítek zkuste, zda jsou již dostatečně vařená, unikající ššťáva nesmí barvit. Vařená jelítka vyjměte, opláchněte ve studené vodě a rozložžte na dřevěné desky.

Žádné komentáře:

Okomentovat