špejle (nebo kovové bodce), 0,5 šálku
(nejlépe čerstvě) nastrouhaného kokosu, lžíci cukru, sůl, půl kila panenky, ale
může být i čerstvá šunka, nakrájená na asi třícentimetrové čtverečky tak
centimetr silné
Připravíme si marinádu z
citrónové trávy (citrónová tráva se dá koupit čerstvá i sušená, nahradit ji
prakticky nelze, v případě nouze nejvyšší citrónovou kůrou, konečná chuť je
bohužel jiná): jeden stonek trávy tence pokrájený, dvě větší nahrubo nakrájené
šalotky,pět nakrájených stroužků česneku, trochu
nastrouhané citrónové kůry) a špetku kurkumy rozmícháme ve čtvrt šálku vody.
Dejte do mixeru a přidejte kokos, cukr a důkladně rozmixujte. Vznikne marináda,
do níž vložíme osolené maso. To necháme marinovat v ledničce nejlépe přes noc. Na špejlích je maso nejlepší na venkovním
grilu, ale zvolte klidně přípravu, která je vám dostupná (pánvička, předehřátá
trouba či gril v mikrovlnce). Vždycky je třeba maso otáčet, aby nejen zhnědlo,
ale upeklo se uvnitř a nebylo vysušené. Servírujte okamžitě, jako přílohu
můžete zvolit chléb, pečivo nebo restované brambory či hranolky.
Žádné komentáře:
Okomentovat