26. března 2012

Vepřové maso na špejli s kokosem


špejle (nebo kovové bodce), 0,5 šálku (nejlépe čerstvě) nastrouhaného kokosu, lžíci cukru, sůl, půl kila panenky, ale může být i čerstvá šunka, nakrájená na asi třícentimetrové čtverečky tak centimetr silné

Připravíme si marinádu z citrónové trávy (citrónová tráva se dá koupit čerstvá i sušená, nahradit ji prakticky nelze, v případě nouze nejvyšší citrónovou kůrou, konečná chuť je bohužel jiná): jeden stonek trávy tence pokrájený, dvě větší nahrubo nakrájené šalotky,pět nakrájených stroužků česneku, trochu nastrouhané citrónové kůry) a špetku kurkumy rozmícháme ve čtvrt šálku vody. Dejte do mixeru a přidejte kokos, cukr a důkladně rozmixujte. Vznikne marináda, do níž vložíme osolené maso. To necháme marinovat v ledničce nejlépe přes noc. Na špejlích je maso nejlepší na venkovním grilu, ale zvolte klidně přípravu, která je vám dostupná (pánvička, předehřátá trouba či gril v mikrovlnce). Vždycky je třeba maso otáčet, aby nejen zhnědlo, ale upeklo se uvnitř a nebylo vysušené. Servírujte okamžitě, jako přílohu můžete zvolit chléb, pečivo nebo restované brambory či hranolky.

Žádné komentáře:

Okomentovat