žitný slad, ječný slad, voda, droždí, cukr, rozinky, chmel
1,5 kg žitného sladu a 0,5 kg ječného sladu vařte v dostatečném množství vody, dokud se nevytvoří hustá ale tekutá kaše. Rozmíchejte ji do hladka, nalejte do připravené kovové nádoby a vložte na několik hodin do trouby, aby došlo k důkladnému vyloužení. Potom hmotu umístěte do velkého hrnce, rozřeďte vařicí vodou na vhodnou hustotu, nechte usadit a sceďte. Naberte 2-3 hrníčky scezené kapaliny, rozpusťte v ní 30 g droždí s 20 g pšeničné mouky a nechte nakynout na teplém místě. Potom směs vraťte zpět do hrnce. Podle chuti přidejte cukr, 10 dkg rozinek, 3-4 šišky chmele, řádně promíchejte a nechte na teplém místě, dokud se droždí s rozinkami nevzedme a nevytvoří na hladině kulatou pěnovou čepici. Odstraňte ji pomocí děravé lžíce, stočte kvas do lahví, uzavřete je a umístěte na chladné místo. Následujícího dne může být kvas konzumován.
Žádné komentáře:
Okomentovat