26. dubna 2010

Babiččino tajemství

12 menších jablek, 1 citron, 6 vajec, 200 g cukru krupice, 150 g másla, 2 vanilkové cukry, 150 ml smetany na šlehání, 350 g hladké mouky
Jablka oloupeme, překrojíme na polovinu a vykrojíme jádřince. Do každé poloviny jablka uděláme svrchu několik zářezů, které ale nesmíme dokrojit, aby vějířky zůstaly v celku. Z chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru. Vymačkanou citronovou šťávou lehce zakapeme připravené půlky jablek. Bílky vyšleháme s 1/3 krystalového cukru do husté pěny. Povolené máslo šleháme za postupného přidávání zbytku cukru do hladkého krému. Do něj zašleháme jeden po druhém žloutky spolu s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Nakonec všelháme do hmoty vlažnou šlehačku. Žloutkovo-máslový krém spojíme opatrně s pevným sněhem z bílků a s moukou. Sníh přidáváme postupně, poprášený čístí prosáté mouky a lehce ho do těsta zabalujeme. Hmotu pečlivě rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Na těsto rozložíme půlky jablek. V míse si vidličkoou zpracujeme drobenku, a tu nasypeme na jablka. Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180°C asi 35 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat