9. srpna 2011

Mléčná rýže s čerstvým ovocem


300 g rýže (nejlépe carnaroli, vialone nano či basmati) ,1 litr polotučného mléka, lžičku mleté skořice ,2 lžíce moučkového cukru ,500 g čerstvého ovoce ( jahody, třešně, meruňky, švestky…)

Do kastrůlku nasypte rýži, zalijte ji mlékem a pomalu zahřívejte k bodu varu. Přidejte moučkový cukr, mletou skořici a vše pomalu vařte, dokud není rýže hotová (trvá to 25–30 minut). Měla by mít konzistenci husté kaše; v případě potřeby ji můžete naředit mlékem. Rýži podávejte v hlubokých miskách. Můžete ji ozdobit ovocem: důkladně ho omyjte, nakrájejte na kousky a případně ochuťte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.

Propadlý koláč


6 vajec,sklenice cukr krupice,0,5 sklenice olej,2 sklenice mléka ,2 ,5 sklenice polohrubá mouka, prášek do pečiva,500 g tvaroh, vanilkový cukr,rum, mléko, cukr do náplně,ovoce - čerstvé nebo kompotované
 
4 žloutky ušleháme s cukrem, vmícháme olej, mléko, mouku s práškem a na závěr lehce vmícháme sníh ze 4 bílků.Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.Z tvarohu, 2 vajec, vanil. cukru, případně rumu, mléka vyšleháme nebo vymícháme tuhou náplň. Náplň musí být opravdu tuhá, takže pozor, z běžného tvarohu musíte nejprve nechat vykapat vodu, z netučných tohle vůbec neuděláte.Tuhou náplň dáme do cukrářského pytlíku nebo mikrotenového sáčku, kterému ustřihneme rožek a na těsto uděláme z náplně mřížky. Do čtverečků, které nám tímto vzniknou dáme ovoce. Nejlepší jsou meruňky, jahody nebo zavařené hrušky obložené černým nebo červeným rybízem.Vše takto krásně nachystané dáme do trouby a upečeme

Bulharský koláč


Odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky : 1,5 hrnku směsi na kostičky nakrájených hrušek a jablek (může být jen jeden druh, ale s oběma druhy ovoce je lepší),hrnek cukru,hrnek bílého jogurtu nebo kyselého mléka,0,5 hrnku oleje,3 hrnky polohrubé nebo hladké mouky,0,5 hrnku sekaných vlašských ořechů nebo kokosu,prášek do pečiva nebo lžička jedlé sody,tuk, hrubá mouka na plech
Všechny přísady zamícháme dohromady, důkladně promícháme. Vlijeme na plech se zvýšeným okrajem nebo na větší kulatý koláčový plech. Pečeme při 170 °C asi 30 minut. Hotový koláč pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou. Krájíme na čtvrečky.

13. července 2011

Bugatsa

1,5 l mléka,5 žloutků,350 g moučkového cukru,180 g hrubé mouky,350 g lístkového těsta rozváleného na 4 papírově tenké placky (nebo filo) ,30 g másla,mletá skořice, moučkový cukr,rozpuštěné máslo na polití listového těsta
 
Ohřejeme mléko (ale neuvádíme do varu), ušleháme žloutky a vmícháme do nich cukr a mouku, až se vytvoří hustý krém. To vše za stálého míchání vlejeme do horkého mléka a znovu postavíme na mírný oheň. Mícháme tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý, vláčný krém. Přidáme máslo a odstavíme z ohně, aby krém vychladl. Na dobře vymazaný pekáč položíme polovinu těstových listů, přičemž každý list důkladně pokropíme máslem. Vlejeme na ně krém tak, aby rovnoměrně pokrýval celou plochu. Přikryjeme ho zbylými těstovými listy tak, aby krém nepřetékal. Nezapomeňte každou horní stranu listů pokropit máslem. Okraje těsta zahneme opatrně dovnitř. Ostrým nožem naznačíme zářezy porcování, tedy jakousi mřížku na vrchních dvou listech, Potom povrch bugatsy přikryjeme pergamenovým (svačinovým) papírem, který saje olej. Rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň a vložíme pekáč do trouby. Ihned ztlumíme teplotu na střední stupeň. Pečeme tak dlouho, dokud není těsto pěkně zlatavé a křupavé. Asi 30 minut. Ještě za tepla posypeme hojně bugatsu moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Podáváme teplou i studenou. 

Buchtičky - Makovníčky, které se vždy povedou.

těsto : 140 g másla,55 g jemného krystalového cukru,3 žloutky,vanilkový cukr,trochu strouhané kůry z vosku zbaveného citronu,sůl,30 g droždí, 5 g cukru, 50 g mouky a 1/8 l vlahého mléka na kvásek
450 g krupičkové mouky (polohrubé),1/8 l vlahého mléka ,žloutek na potření,vanilkový cukr na posypání
nádivka : (můžete si připravit jednoduchou makovou náplň z mletého máku, ale tato je originál)-180 g máku,
3/8 l mléka,120 g cukru,10 g másla,60 g strouhaného perníku,trochu tlučené skořice,vanilkový cukr,20 g nastrouhané čokolády,kapka výtažku z hořkých mandlí (nemusí být)
Těsto : Do prosáté, osolené mouky přidáme cukr, vanilkový cukr a kůru. Pak tam nalijeme vykynutý kvásek, ohřáté mléko ve kterém jsme umíchali rozpoštěné máslo a žloutky a vypracujeme z toho tužší, lesklé těsto. Pak těsto přikryjeme a necháme vykynouti na teplém místě.Z vykynutého těsta vykrajujeme menší kousky, uděláme bochníčky, které dáme na pomoučený vál vykynouti. Pak každý bochníček poněkud vyválíme, do poloviny naplníme nádivkou, těsto kolem ní uzavřeme a tou stranou vkládáme na máslem pomaštěný plech. Necháme je znovu vykynouti.Pak je potřeme žloutkem, nastříháme čistýni kuchyňskými nůžkami tak, aby mák bylo vidět a v horké troubě upečeme do červena.Upečené posypeme vanilkovým cukrem.
Nádivka : Mák vaříme 3/4 hodiny ve vodě. Když se voda vyvaří, přidáme mléko a vaříme ještě 15min. Pak jej dáme do mísy, která má k tomuto účelu ostré stěny a dobře jej utřeme, načež přidáme cukr, máslo, perník, skořici, vanilkový cukr, výtažek a čokoládu. Nádivku promícháme a studenou potíráme těsto.

Moravské svatební koláče

1 kg kvalitní hladké mouky,450 g dobrého čerstvého másla pokojové teploty,50 g dobrého sádla pokojové teploty,100 g pudrového cukru,1/4 lžičky soli,prášek do pečiva,80 g čerstvých kvasnic,1/4 l vlahého mléka,6 velkých žloutků pokojové teploty
trochu našlehané žloutky na potření koláčků navíc (množství podle potřeby)
rozpuštěné máslo s rumem na namáčení koláčku (množství podle potřeby)
pudrový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení koláčků (množství podle potřeby)

 
Na vál nasypeme mouku do které rozkrájíme máslo a sádlo. Prisypeme cukr, sůl, prášek do pečiva a rozpuštěné vzejité kvasnice v mléce. Přidáme žloutky jeden po druhém a vypracujeme těsto, které přendáme do mísy a necháme ho přikryté nakynout do dvojitého obsahu. Přendáme těsto na vál, pěstí ho zbouchneme dolů a vyválíme ho na 6mm plát. Z toho vykrajujeme malá kolečka, která potřeme našlehanými žloutky pokládáme je na vymaštené plechy dosti daleko odsebe. Necháme je nakynout a potom do jejich středu vytlačíme důlky a ty naplníme různými nádivkami (makovou, povidlovou, tvarohovou atd.). Plechy vložíme do předem předehřáté trouby na 180°C a koláčky upečeme. Rozpustíme si máslo, smícháme ho s rumem a koláčky v tom namáčíme (můžou být teplé nebo i vychladlé). Potom je celé obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Jogurtový osúch

1,5 kelímku bíleho jogurtu (velký),2 kelímky polohrubé mouky,lžička soli,vejce,prášek do pečiva
+(u sladké varianty 1/2 kelímku cukru)
slaná varianta-slanina nebo kysaná smetana nebo kysaná smetana s koprem-do smetany 1 vejce,trocha soli
sladká varianta-švestky,meruňky,strouhaná jabka-dle sezony,na vrch posypat žmolenkou

 
Všechny ingredience smíchame v polotuhé těsto,vylejeme na vymaštěný pekáč a mokrýma rukama rovnomněrně rozprostřeme.Pak na koláč klademe na čtverečky nakrájenou slaninu a dáme péct.Když dávame na vrch kysanou smetanu, tak v ní roztvrdláme vejce a trochu osolíme.S koprem-kys.smetanu posypeme jemně nakrájeným koprem .
Sladký-postup stejný jako u slaného.Na vrch poklademe ovoce a posypeme žmolenkou.

Pouťové koláče

těsto : 2 kg výběrové polohrubé mouky,60 dkg másla nebo rostlinného tuku,22 dkg pískového cukru,12 dkg droždí,2 celá vejce,10 žloutků,sůl,citronová kůra,mléko
náplně :tvarohová : 2,5 kg tvarohu, 75 dkg cukru,25 dkg másla,10 vajec,2 vanilkové cukry,0,5 l mléka,rum,citronová kůra
povidlová : 1,5 kg povidel, perník,,vanilka,skořice,rum
maková : 75 dkg mletého máku,50 dkg cukru,1 l mléka,citronová kůra,olej, perník,vanilka,rum ,skořice


Těsto:Máslo, cukr, vejce, žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, a vzešlý kvásek z droždí. Zaděláme měkké těsto a necháme na teplém místě vykynout. Osvědčené místo je nahřátá a vypnutá trouba. Během kynutí si připravíme náplně. 
Tvarohová: máslo ušleháme s vejci a cukrem, přidáme tvaroh a ostatní přísady.
Povidlová: Vše dobře promícháme.
Maková: Namletý mák s mlékem zahříváme na plotýnce a přidáme cukr a ostatní přísady.Mícháme! Stačí propařit, pak stáhneme a necháme vychladit.
Z těsta odvážíme bochánky po 13 dkg.Na plech dáme pečící papír. Z jednotlivých bochánků těsta tvoříme koláče, vždy dva na plech. Průměr asi 22 - 25 cm. Okraje těsta potřeme bílky.
Náplně si připravíme do zdobících sáčků. Na koláčové korpusy nastříkáme zdobně jednotlivé náplně. Fantazii se meze nekladou. Mezi náplněmi by nemělo být volné místo.Koláče pečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení stáhneme s pečícím papírem z plechu a necháme vychladnout./Z uvedeného množství je asi 25 koláčů./



22. června 2011

Valašské frgaly

Na 9 frgalů : 1 kg polohrubé mouky,10 kostek cukru,100 g droždí, 6 žloutků,1/2 másla,1/2 Hery,0,5 litra vlažného mléka,sůl
Nádivka : 2 tvarohy, 4 vejce, cukr,rozinky, vanilkový cukr, trochu mléka


Z droždí, mléka a trošky cukru uděláme kvásek, z ostatních surovin těsto. Spojíme je kváskem, jedenkrát přemícháme, necháme nakynout a děláme bochánky o váze 200 - 240 g. Bochánky necháme znovu nakynout na vále. Potom je roztlačíme na kulatý plech a ještě chvíli necháme kynout.Naplníme je nádivkou (tvarohovou, hruškovou nebo makovou), posypeme drobenkou, okraje potřeme vejcem a upečeme.Po vychladnutí poléváme polevou z másla nebo Hery, do které přidáme trochu rumu.

Crostata di Ricotta - klasicky italský, tvarohový koláč.

Těsto : 1 3/4 hrnku mouky,3 lžíce krupice,1/4 lžičky soli,1/2 lžičky prášku do pečiva,1/3 hrnku jemného krystalového cukru,1/2 hrnku (110g) studeného másla, nakrájeného na kostičky,2 žloutky,nastrouhaná kůra z jednoho citronu,3 lžíce plnotučné smetany,2 lžíce studené vody
Nádivka : 1/3 změklého másla (75g),1/2 hrnku jemného krystalového cukru,2 3/4 hrnku Ricotta sýru, nebo jemného měkkého tvarohu, žloutek,6 lžic plnotučné smetany,4 lžíce hrozinek,nastrouhaná kůra ze 2 citronů


Předehřát troubu na 190°C .V míse smíchat mouku, krupici, prášek do pečiva, cukr a sůl. Rozdrobit dovnitř máslo, jako na drobenku.V malé misce našlehat smetanu, vodu, kůru a žloutky. Přilvat do mísy s moukou a znovu vše promnout pomocí prstů. Směs má být ještě trochu drobivá. Vyklopit vše na pracovní desku a několikrát prohníst, až se těsto spojí. Nepřepracovat. Zploštit těsto na disk a zabalit ho do mikrotenu. Zchladit na 30 min. Vyválet těsto na ovál velikosti 28 cmx38 cm. Vložit do oválné zapékací misky velikosti 33 cmx 23 cm x 5 cm tak, že těsto převěsuje o 5 cm. Nalít dovnitř nádivku a přehnout okraje těsta. Péct asi 45 min.
Nádivka : Našlehat máslo s cukrem do světležluta. Přidat ricottu, smetanu a žloutek. Našlehat, až se vše spojí. Smíchat hrozinky, kůru a skřici. Přidat vše do ricotty.
P.S. Nemáte-li oválnou zapékací misku, tak použijte kulatou, nebo formu na koláče
.