22. dubna 2010

Těstovinový salát s krabími tyčinkami

250 g těstovin ,1 balení krabích tyčinek,1 konzerva ananasu, 1 balení oliv,20 dkg tvrdého sýru, 2 balení zakysané smetany (light)
Uvaříme těstoviny, scedíme, necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na kostečky krabí tyčinky, ananas a sýr. Olivy nakrájíme na tenké plátky. Vše smícháme a přidáme smetanu. Zamícháme, dáme vychladit a podáváme.

Špagety s mořskou omáčkou

sůl, pepř, 400 g špagety, 1 lžice oregano, 4 lžice olivový olej, 900 g srdcovka v lastuře ,3 stroužky prolisovaný česnek, čili papričky mleté špetka, 900 g oloupaná nakrájená rajčata, 60 g ochucené olivy

Srdcovky dáme do mísy, přelijeme mírně osolenou vodou a necháme 30 minut stát. Propláchneme je studenou tekoucí vodou a očistíme kartáčkem případný písek z lastur. Srdcovky s polámanými schránkami a ty, které se po zaťukání nožem na schránku neuzavřou nepoužíváme! Na velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek a chilli papričky a opékáme je asi 2 minuty. Vmícháme rajčata, olivy a oregano (dobromysl) a směs za častého míchání dusíme, dokud se rajčata nezačnou rozpadat. Pánev přikryjeme poklicí a omáčku dusíme ještě 10 minut. Špagety uvaříme podle návodu na obalu tak, aby byly měkké. Zároveň však musí být pevné. Důkladně je scedíme a asi 125 ml tekutiny v níž se špagety vařily, odložíme. Do omáčky vmícháme srdcovky a odloženou tekutinu, v níž se vařili špagety. Vaříme 5 minut. Srdcovky, které se během vaření neotevřou, vyhodíme. Omáčku přelijeme do velkého hrnce. Do omáčky přidáme špagety, podle chuti osolíme a opepříme, a pokrm promícháme pomocí dvou vařeček. Rozdělíme na talíře a ihned podavame.

Morská pochúťka

100 g mořská štika, 200 g vyloupané krevety, 100 g kořenová zelenina, 2 dcl mléko, tavený sýr ,zelená petrželka, červená feferonka, sůl
V malém množství lehce osolené vody krátce povaříme mořskou štiku, vyjmeme a oddělené maso rozmělníme na malé kousky. V téže vodě dáme uvařit na drobno pokrájenou kořenovou zeleninu. Po změknutí přidáme na drobné kousky nakrájené krevety, maso z mořské štiky a krátce povaříme. Tavený sýr rozmačkáme vidličkou v mléce, přilijeme do zeleniny s krevetami a rybou a opět přivedeme k varu, krátce za stálého míchání povaříme až dosáhneme husté konzistence. Podáváme v miskách teplé nebo studené, ozdobíme petrželkou a na kolečka nakrájenou feferonkou. Jako příloha je doporučen bílý nebo toustový chléb, k pití bílé víno Chardonnay.

Krevety na cesnakovom masle

500 g větších krevet, 4-6 stroužků česneku, 1 chilli paprička, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce petrželky, sůl, pepř
Na rozehřátém másle a oleji orestujeme plátky česneku a najemno nakrájenou chilli papričku. Přidáme oloupané krevety, které 6 minut po obou stranách osmažíme. Osolíme, opepříme a pokapeme citronovu šťávou. Před podáváním sypeme petrželkou.

16. dubna 2010

Steak z kance

4 silnější plátky z kýty divočáka, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 0,1 l bílého vína, 100 g másla
Omyté a osušené plátky po obou stranách naklepeme, osolíme a opepříme. Zaprášíme je moukou a na rozpáleném másle prudce opečeme z obou stran. Zalijeme vínem a pod pokličkou krátce podusíme do měkka. Podáváme přelité vypečenou šťávou a s velkou oblohou.

Srnčí perkelt

700 g srnčí maso, 200 g cibule, 0,8 dl olej, 10 g česnek, 20 g červená paprika, 10 g sůl, 100 g paprikové lusky, 80 g rajčata, 1 dl červené víno
Srnčí maso nakrájet na kostičky, několikrát omýt, nakonec přelít horkou vodou a nechat okapat. Nadrobno pokrájenou cibuli osmažit na oleji dozlatova, přidat prolisovaný česnek, poté odebrat hrnec z plotny, vše posypat červenou paprikou a rychle promíchat. přidat připravené srnčí maso, osolit a přikryté dusit. Podle potřeby stále podlévat trochou vody, aby se maso správně dusilo. Když je poloměkké, přidat na malé kousky pokrájené paprikové lusky a po 10-15 minutách také nakrájená rajčata. Když je maso měkké, přilít trochu červeného vína a ještě několik minut vařit při mírné teplotě, aby vznikla jemná krémovitá omáčka. Podávat s noky, vařenými bramborami nebo vaječnými těstovinami.

Pečené maso divočaka s česnekem

600 g kančí kýty, sůl, 50 g uzené slaniny, 2 stroužky česneku, sádlo, mletý pepř černý, 1 lžíce octu,2 dl kysané smetany
Maso z mladého divočáka umyjeme, osolíme a protáhneme uzenou slaninou a prolisovaným česnekem. Okořeníme mletým černým pepřem, vložíme do rozehřátéhho sádla a pod pokličkou pomalu pečeme. Behem pečení podléváme vodou s octem. Když je maso měkké, polijeme ho kysanou smetanou. Upečeme dočervena a podáváme s brambory.

Krokety ze zvěřiny

1 kg zvěřiny (jakékoliv - i z koroptví nebo bažantů), 1 cibule,citrónová kůra, 6 dkg másla, 6 dkg mouky,
2 lžíce madeirského vína, 6-8 žampiónů, 3 žloutky, 10 až 20 dkg strouhanky, 15 dkg sádla, 1 lžíce kadeřavé petrželky, sůl
Zbytky zvěřiny osolime a uvaříme v polévce s kouskem citronové kůry a cibulí. Kosti se mohou vařit současně se zvěřinou, pak se oddělí. Vývar necháme částečně vysmahnout. Připravíme si z másla a mouky tmavou jíšku a rozředíme ji vývarem ze zvěřiny na hustou kaši. Kaši opatrně přidáváme ke zvěřině nakrájené na kostičkky nebo jemně rozsekané. Přidáme drobně rozsekané žampióny, víno a spojíme se žloutky v hustou kaši. Na prkénko nasypeme strouhanku, v ní obalíme kousky kaše vyválené na šišky a smažíme v rozpáleném tuku. Na míse je postavíme na výšku a ozdobíme kadeřavou petrželkou.

Maso z divočaka

800 g kančí kýty, 50 g slaniny, 1 velká cibule, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, několik stroužků česneku, jalovec, pepř, sůl
Očištěnou a opláchnutou kančí kýtu prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme drceným jalovcem a necháme odležet. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme třený česnek, podlijeme vodou, vložíme připravenou kančí kýtu a dáme do trouby péci do měkka. V průběhu pečení maso přeléváme šťávou, obracíme a podléváme vodou. Měkkou kýtu vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a po zasmahnutí zalijeme vodou a povaříme na šťávu. Šťávu již necedíme. Maso nakrájené na plátky přeléváme šťávou a podušenou cibulí a česnekem. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a brusinkový kompot.

Omáčka Cumberland ke zvěřině

3 lžíce rybízové nebo brusinkové zavařeniny, 1/8 l červeného polosladkého vína, lžíce hořčice, šťáva a kůra z půlky citronu nebo pomeranče nebo z celé limetky
Všechny uvedené přísady dobře promícháme a podáváme ke studené zvěřinové pečene.