16. ledna 2017

Jablečný koláč se skořicí

Těsto: 300 g hrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g Hery, 40-50 ml vody
Náplň: 900 g jablek, 15 ml vody, 50 g cukru, citronová kůra, celá skořice, 3 hřebíčky
Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím si připravit náplň. Jablka nakrájíme na menší kousky dáme do hrnce s vodou, cukrem a citronovou kůrou, přidáme hřebíček a celou skořici a vše povaříme za stálého míchání 10 minut. Necháme zchladnout a opět vezmeme těsto, které rozdělíme na dvě části. Těsto vyválíme, formou si označíme velikost kola a pak vykrojíme a opatrně přendáme. Proužek těsta vyválíme na malý váleček a uděláme okolo placky zvýšený okraj asi 2 cm. Jablečnou náplň z které vyndáme hřebíčky a skořici stejnoměrně rozporostřeme do formy a přikryjeme plackou z druhé poloviny těsta utěsníme, aby nikde nebyla mezera. Pečeme v předehřáté troubě cca 25 - 30 minut. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem s skořicí.

Žádné komentáře:

Okomentovat