24. srpna 2016

Tvarohové oplatky

Asi 16 kousků – 250 g másla., 100 g cukru., 6 vajec., balíček vanilkového cukru., 200 g tvarohu., 500 g polohrubé mouky., 2 lžičky kypřicího prášku., 500 ml mléka., tuk na pečení., 200 ml kypřicího prášku., 500 ml mléka.,
Máslo, cukr a vanilkový cukr dáme do mísy a ruční metlou elektrického šlehače vyšleháme do pěny. Až se cukr zcela rozpustí, postupně zašleháme vejce a vaječnou pěnu vmícháme do tvarohu. Mouku promícháme s kypřicím práškem, prosijeme na tvarohovou směs, přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto chladíme alespoň 60 minut, a nakonec ho ještě jednou důkladně prohněteme. Troubu vyhřejeme na 100° C. Oplatkové formy rozpálíme a trochu vytřeme tukem. Do každého oplatkového dílku dáme rychle 2 lžíce těsta. Formu uzavřeme a oplatky pečeme asi 3 minuty dozlatova. Jakmile oplatky získají zlatavou barvu a jdou dobře z formy, vyndáme je a položíme na rošt do trouby. Postup opakujeme, až do vyčerpání těsta. Smetanu ušleháme dopevna, naplníme jí cukrářský sáček opatřený hvězdicovým tvořítkem. Oplatky narovnáme na talíř, přidáme trochu švestkového kompotu, lehce posypeme moučkovým cukrem a ozdobně na ně nastříkáme šlehačkové pusinky. Při podávání přidáme na stůl talíř se zbylými oplatkami, misku se zbylou šlehačkou a misku se švestkovým kompotem.
Příprava asi 30 minut., chlazení cca 60 minut., pečení 48 minut., kousek asi 330 kcal., 8 g bílkovin., 19 g tuků., 3é g sacharidů.

Žádné komentáře:

Okomentovat