24. srpna 2016

Rychlý koláč s citronovou polevou

24 kousků – 300 g másla nebo pokrmového tuku., 250 g cukru., balíček vanilkového cukru., 5 vajec., 350 g polohrubé mouky., balíček prášku do pečiva.,
Poleva – 200 g moučkového cukru., 4 lžíce citronové šťávy., balíček oříškové polevy (200 g).,
Elektrickým ručným šlehačem ušleháme do pěny máslo nebo pokrmový tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáváme vejce a vše dobře promícháme. Citrony důkladně omyjeme vodou, osušíme a ostrouháme kůru. Šťávu pečlivě vylisujeme. Citronovou šťávu a kůru přidáme pomalu do těsta. Plech vyložíme pečícim papírem. Předehřejeme troubu na 200° C. Prosijeme mouku, promísíme s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Třeme tak dlouho, až je těsto pěkně hladké. Těsto dáme na plech, rovnoměrně rozdělíme a uhladíme stěrkou. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě asi 25 minut. Na polevu přidáváme do cukru po kapkách citronovou šťávu a třeme dohladka. Ještě teplý kolác potřeme polevou a dáme vychladnout. Oříškovou polevu rozpustíme, naplníme jí pergamenový kornout a koláč ozdobíme.
Příprava asi 20 minut., pečení asi 25 minut., kousek asi 270 kcal., 3 g bílkovin., 13 g tuků., 33 g sacharidů.
Tip – S odšťavovačem citrusových plodů můžeme vylisovat šťávu pouhým otočením ruky. Plod rozpůlíme, zapíchneme vidličku z nerez oceli a točíme sem a tam. K dostání v odborných obchodech.

Žádné komentáře:

Okomentovat