24. srpna 2016

Mřížkový koláč s jablky

Těsto: 250 g hladké mouky, balíček vanilinového cukru, špetku soli, 250 g tvarohu, 250 g másla
Náplň: 2 kg jablek, 75-100 g cukru, balíček vanilinového cukru, 125 g rozinek
Pomazání: kondenzované mléko
Na těsto prosejeme mouku do mísy. Přidáme vanilinový cukr, sůl, tvaroh a na kousky nakrájené máslo. Přísady zpracujeme hákem ručního hnětače nejprve při nejnižsí rychlosti, pak při nejvyšší. Nakonec vše uhněteme do hladkého těsta na vále. Pokud by mělo být příliš měkké, přidáme ještě trochu mouky a pak dáme odpočinout na hodinu do ledničky. Na náplň oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Pak je za stálého míchání podusíme do měkka s cukrem a vanilinovým cukrem a dáme vychladnout. Rozinky přidáme do jablečné hmoty. Zhruba 2 třetiny těsta rozválíme na vymaštěném plechu a navrch rozmístíme rovnoměrně jablečnou hmotu. Zbylé těsto rozválíme na tenkou placku a nakrájíme na proužky široké 1 cm. Proužky položíme do mřížky na jablka, potřeme je kondenzovaným mlékem a plech vsuneme do trouby.
Příprava 50 minut, bez doby chladnutí, pečení 30 minut 

Žádné komentáře:

Okomentovat